2013. május 20., hétfő

Tükör




 Lovasság
(Kéretik német kiejtéssel olvasni :)



Orbán feje megint elsült szokásos pénteki rádiós nagymonológja közben. Nem tudni pillanatnyi rövidzárlat következtében történt-e vagy ez is része az unióból történő kivonulási tervnek.

„Ruszkik haza!” Ezzel a szlogennel lett
népszerű a rendszerváltás hajnalán, bár nem az emlékezetes temetésen, hanem 1956 decemberében Rácz Sándor mondta először. Most viszont a  „Magyarok haza!” jelszóval lehet majd szavazatokat szerezni!


Mielőtt az orbáni rendreutasítást idézném, lássuk a kiváltó okot! A múlt héten Steinbrück német szociáldemokrata kancellárjelölt kijelentette, hogy elege van a magyar kormánynak az európai unió szabályait semmibe vevő politikájából, akár

meg is szabadulhatna tőlünk az unió. Erre Merkel kancellár asszony védelmébe vett minket, mondván „Mi mindent megteszünk hogy Magyarország a helyes útra térjen, nem kell azonnal lovasságot küldeni!


Erre a baráti figyelmeztetésre reagált O. Viktor a pártszolgálatos közrádióban: a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában... tehát ne küldjenek. Nem volt jó ötlet, nem vált be.”


Ez az otromba, a náci megszállásra utaló mondat nem egyszerű dakotázás volt, bár ő azért sem megy a szomszédba. Nemcsak a politikusra sértő a kijelentés, hanem a múltjával bátran szembenéző német társadalomra is.  Érzékenységükre jellemző, hogy a ZDF televízió levette műsoráról a Derricket, miután kiderült, hogy a felügyelőt alakító Horst Tappert a Waffen SS tagja volt.


A Der Spiegel szerint Orbán a 90-es évek közepétől elrendelte, hogy pártja kemény jobboldalira álljon át. Azóta a fokozódó nacionalizmus és a magyar-központúság határozza meg saját maga és a Fidesz nyilvános beszédeit. A legutóbbi győzelem óta a retorika még inkább a szélsőjobb felé tolódott, mert a fiatal demokraták  a Jobbikkal futnak versenyt.

A németek vezetők tisztában vannak vele, hogy nem a magyarokkal és az országgal van baj, hanem néhány eltorzult gondolkodásmódú hatalmassággal. Éppen a bejegyzés megírásakor érkezett a hír, miszerint Belgrádban Westerwelle német külügyminiszter hadüzenet helyett azt mondta Orbán kijelentéséről: "ez sajnálatos kisiklás, amit mi egyértelműen visszautasítunk."



Nagy feladat ilyenkor úszómesternek lenni, amikor valaki a szabadságharcosként  trambulinról pisál a medencébe és közben azzal védekezik, hogy a vízben úszkálók is ezt teszik, csak nála sunyibb módon.


 __________________________________
Fotók: parameter.sk; hircsarda.blog.hu; svung,blogin.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése