2013. május 6., hétfő

Kétharmad



Monnyon le!



Beteg ember. Vak aki nem látja. Süket aki nem hallja. Ma este beszédet mondott a Zsidó Világkongresszuson. Itt a videó, meg kell nézni! Mazochisták nézzék csak végig! Az első egy perc mindenre fényt derít. Nem vagyok sem orvos, sem pszichológus. De ha azt látom, hogy egy kutya nem használja az egyik lábát, akkor sántít. A sánta kutyát pedig a közmondás szerint elég könnyű utolérni. A hazug embert méghamarabb. 


Létezik-e a világon olyan gyakorlott közszereplő, aki egy hasonló beszéd első percében 40 másodpercen keresztül szemlesütve beszél, folyamatosan táncol, kényszeresen rendezi a papírját és igyekszik letörni a mikrofonokat? Lehet hogy van ilyen, de nem jósolok neki nagy jövőt. Egy ilyen miniszterelnöknek semmiképp! Negyven másodperc nem kevés. Éppen kétharmada a percnek.

A beteg embert vezetni kell! Segíteni! De ő ne vezessen egy országot! Nemzetet pedig végképp ne!

Amikor valakit megszólítunk, üdvözlünk illik ránézünk. Még akkor is, ha számunkra idegen nevét papírról kell olvasni. Sajátjai között, az évértékelőn is rendre elköveti ezt a hibát és a kontrollálatlan, kapkodó mozdulatok is mindig visszatérnek. Barátok között kevésbé zavaró, hiszen közbetapsolnak, bátorítják mint érettségin vizsgabiztos a lámpalázas diákot. A hangulatoldó, kvaterkázó, az ellenfelet ütő első mondattal sem nyugszik meg a szónok, de legalább kényszeredetten mosolyog.

Mostani beszéde sok mosolygásra nem adott okot. Leginkább azért, mert a szokásos félrevezető, az igazságot elkendőző kettős beszéd volt. Ennek elemzése nem rám tartozik, de a frissítések között hamarosan ez is olvasható lesz. Nem a mosolyt, hanem az előadás elején szinte kötelező derűs arcot hiányoltam.

Tudjuk, hogy színjáték volt ez a szereplés, igazi átverés. Ő mondta azt, hogy ne arra figyeljünk amit mond, hanem amit csinál. Én kiegészítem azzal, hogy arra is figyeljünk hogyan mondja és beszéd közben mit csinál! Úgy viselkedett, mint a fogorvosnál. Na nem a sajátjánál, aki  egymilliárdos támogatást kapott a kormánytól, majd később megvette a Malév Air Tours-t. Láthatóan fájt neki ez a kezelés szereplés. Nem kicsit, nagyon!

Beszédéből idézek két mondatot. „A talmud tanítja: az irigység, a rossz hajlam és a gyűlölet kivezeti az embert a világból. Szent István királyunk írja: tartsd mindig eszedben hogy minden ember azonos állapotban születik és semmi sem emel fel, csakis az alázat és semmi sem taszít le csakis a gőg és a gyűlölség.




Innen üzenem Orbánnak, ne csak hirdesse az igét, hanem cselekedjen annak szellemében! Oszt jónapot!


Frissítés:
2013.05.06.

Sajtószemle

Reuters: A kormány ugyan tesz lépéseket a zsidóellenességgel szemben, ám a bírálók szerint nem határolódik el egyértelműen a szélsőjobbtól, amely versenyt fut vele a gazdasági válság miatt dühös magyar nacionalisták szavazataiért.

A Die Presse szerint Orbán ravaszul bűnrészes az antiszemitizmusban.

Indepent: Orbánnak már akkor jeleznie kellett volna, hogy a zsidókkal érez együtt, amikor elkezdődtek az antiszemita incidensek. Ehelyett csendben maradt, mert küzd a szélsőjobbos voksokért. Most pedig fut az események után, de jobb későn lépni, mint soha. 

Orbán Viktor azt ígérte, hogy fellép az antiszemitizmussal szemben, de nem említette a Jobbikot. Pedig az ZSVK azt várta tőle, hogy kifejezetten elítéli a szélsőséges pártot-íja a Die Zeit.

 __________________________________________________
Fotó: origo.hu; alfahir.hu; koklerbroker.blog.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése