2013. június 21., péntek

Horn


A Gyula



Csütörtökön elhunyt Horn Gyula egykori külügyminiszter, későbbi miniszterelnök. Most sokan hozzáteszik: azelőtt pufajkás

Nem tisztem a politikus pályáját értékelni, ezt sokan megtették már. Azt viszont nem rejtem véka alá, hogy számomra szimpatikus volt. A jelenlegi felhozatalt látva egyre inkább. Innen lentről nézve épp oly egyszerű embernek tűnt, mint a jelenlegi kormányfő. De belőle hiányzott az arrogancia és a gőg. Horn minden döntésén érezni lehetett, hogy szakértők véleménye alapján mérlegelt. Nem erőből döntött, bár megtehette volna, mert a koalíciós partner támogatásával ő is kétharmados többséggel rendelkezett. 

Ennek ellenére erős és határozott volt, de nem akart háborúzni a szövetségesekkel. Sőt, az ellenfeleket sem tekintette ellenségnek, akit meg kell semmisíteni! Hibával együtt igazi politikusnak tartom, aki tudta meddig lehet elmenni egy ügy érdekében és mikor kell kompromisszumot kötni. 

Kommunista volt. Később szocialista. Aztán demokrata. Nekem tetszik ez a pálfordulás. Mennyire más, mint Orbán pályája. Ő liberális volt. Később demokrata. Majd konzervatív. Aztán autokrata. 



______________________________


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése