2013. június 9., vasárnap

Balog



Lágy tojás


Balog erőforrás miniszter a Zürichi Egyetemen előadást tartott a magyarországi roma integrációról. Az eseményről az MTI beszámolt, Balogot idézve: voltak akik a beszédet vastapssal jutalmazták, voltak akik tiltakoztak.

Arról nem beszélt, hogy előadását egy 30 fős csapat megzavarta és tiltakozásul tojással megdobálta, ezért a rendőrségnek kellett beavatkoznia. Az összecsapásban egy rendőr is megsérült. A rendbontók közül a rendőrség fenyegetése miatt egy személyt előállítottak (ahogy Orbán mondaná – lefogtak).

Minderről az AFP francia hírügynökség tudósításából értesülhetett néhány ember. A hírt átvette több európai lap is. Ezt már nem lehetett elhallgatni, így az MTI szombat este ezt tette közhírré: „A svájci rendőrség kihallgatta a magyar kormány romapolitikája ellen tüntetők egyikét”.



Frissítés és helyesbítés:

2013. 06. 09.


Oplatka András, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzora, az MTA tagja, aki szintén ott volt a konferencián, levélben írta le nekünk az esetet.
“Az egyetem előtt 20-30 diák, aki az erősen baloldali, úgynevezett „kritikus politika/ Zürichi Egyetem“ csoportosuláshoz tartozik, a minisztert megkísérelte megdobálni, mire a rendőrség közbeavatkozott. Nem igaz viszont, hogy az előadást bárki megzavarta volna. Az egyórás előadás s azt ezt követő vita mintegy kétszáz főnyi hallgatóság elõtt a legnagyobb rendben, minden incidens nélkül zajlott le. Az MTI tudósítójának megállapítása, hogy a közönség az előadást erős tapssal jutalmazta, megfelel a valóságnak.
A vitában egyetlen kritikus kérdés hangzott el egy diák részéről, aki „fasizmust“ emlegetett. Balog erre minden indulat nélkül azt a választ adta, hogy mindenről lehet tárgyszerűen vitatkozni, de vigyázni kell az efféle, a második világháború eseményei óta súlyosan elmarasztaló jelzőkkel: nem szabad őket állandóan használni s tartalmukat ezzel leértékelni, és meg kell gondolni, hogy aki őket használja, az elvágja minden további tárgyilagos vita lehetőségét.”
_______________________________________________
Montázs: Pelikán; Fotó: nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése