2013. június 9., vasárnap

Dunán túl




Lenyúlás


Szerda óta működik a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT). Első döntései közé tartozott a Nemzeti Összefogás Számlaszám létrehozása. Szombat óta az Emberi Erőforrások Minisztérium számlájára érkezik a hívások összege. Ezzel egy időben megszűnt a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala. 

A kormány által létrehozott testület elnöke az a Balog miniszter, akit pénteken a Zürichi Egyetemen tojással dobáltak.

Hiába adnám segélyre szánt pénzemet a Baptista Szeretetszolgálatnak, erre ma már nincs lehetőségem. Bennük megbízom, mert ők a Vöröskereszthez hasonlóan eleget tesznek a törvény előírásainak és elszámolnak a befizetett adományokkal, költségvetésvetésük nyilvános. Ennek a segélyszervezetnek az NHKT megalakulása előtti napon fogalma sem volt arról, hogy kihúzzák alóluk a szőnyeget:


"A Magyar Vöröskereszt felkészülten várja a dunai árvizet. A legnagyobb hazai humanitárius szervezet felhívására egy nap alatt ezer önkéntes jelentkezett. A Vöröskereszt 1359-es adományvonalát is elindította, hogy segítse az árvíz kapcsán felmerülő katasztrófa-készenléti és válaszadási tevékenységét."


Hát nem! Egy fityinget sem fogok adományozni ennek a népnyúzó kormánynak. A civil adakozás lényege, hogy a pénz nem veszik el az állami bürokrácia és a politikusok kezén.
Hozzáértő szakemberek közvetlenül azokhoz juttatják el a pénzből vásárolt  élelmiszert, ruhát, eszközöket, tárgyi javakat ahová kell és azoknak akiknek ez valóban gyors segítséget jelent.

Emékezzünk  Kolontárra! A magyar lakosság által adományozott két milliárd forintból -azt követően, hogy hosszú ideig kamatozott a bankban- szolgálati lakásokat, műfüves focipályát, csatornahálózatot és emlékhelyet építettek. Ezekre is szükség van, de nem a szolidaritásból adakozók pénzéből, hanem azokból az adóforintokból, amiket roppant kreatív pártunk és kormányunk kíméletlenül bevasal alattvalóin.

A vörösiszap segélyekről érdeklődő újságírók (így mi a "zemberek" sem) a mai napig nem kaptak elszámolást, ahogy a mostani koordinációs tanács elődjének, a Magyar Kármentő Alapnak honlapján sem olvasható ilyen jellegű adat.

____________________________________________________
Fotók: szekesfehervarihirek.hu; Pelikán, mta.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése