2013. június 18., kedd

Évzáró



Kétharmad



A Corvinus Egyetem a tanulmányi ösztöndíjak kétharmadát tudja kifizetni hallgatóinak, mert az intézménynek 300 millió forinttal tartozik az állam. Az egyetem   állami támogatása a felére csökkent, mióta megalakult a második Orbán kormány. Ennek az alakulatnak a felsőoktatásért felelős államtitkára Klinghammer, akinek ezek a gondolatai:

"Azokat a szakokat támogatni és preferálni kell, amelyek valamilyen módon értéktermelők. A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humán tudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak".

Az egyetemi tiltakozások idején mondta azt, hogy azok résztvevői "talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak", illetve "nem a leendő értelmiséghez méltó" magatartást tanúsítanak.

Év elején az ELTE bölcsészkara 24 oktatóját küldte el. Hetven alkalmazottat küld el 2013-ban a Nyíregyházi Főiskola. És így tovább…

Egyes középiskolákban a szakoktatók tömeges elbocsátása veszélyezteti a szakmák megtanulását, a tanműhelyekben alig van képesített tanerő. Igaz, egy iskolából kikerülő lakatost, forgácsolót, víz- gázszerelőt, asztalost, kőművest is legfeljebb közmunkásként tud foglalkoztatni a jelenlegi rezsim. Soha nem építettek ilyen kevés lakást, házat, mint most. A bútorüzletek sorra zárnak be, mert nincs vevő. Az emberek zsebe üres, így fogyasztás sincs. A csöpögő csapot, a szivárgó vécétartályt a szomszéd is meg tudja bőrözni...

Ez nem közoktatás, hanem népbutítás. Minisztériuma sincs az oktatásnak, és mint az államtitkárság neve is mutatja, köznevelés folyik. De az nagyon hatékonyan. Horthysta szellemben, Tormayval, Wassal, Nyírővel. 

Az önkormányzati iskolák államosítása, kisajátítása szakmai előnyökkel ugyan nem járt, de már megmutatkoztak a rendszer hátrányai. Az oktatás színvonala sem emelkedett, viszont nőtt a bürokrácia. A döntések nem helyben születnek, hanem a Klebersberg Központban, ahonnan távcsővel sem látják a tanárok teljesítményét, az oktatás minőségét. Az autonómiát felváltja az alárendelt szerep. Megszűnt az iskola vezetésének felelőssége. Egyszerű végrehajtók, adatszolgáltatók lettek. Gondolkodniuk sem kell csak eleget tenni az előírásoknak, elvárásoknak.

Problémamegoldás, irányítás, intézményvezetés? Nem kell ennyire önállónak lennie egy iskolának, sem az ott dolgozóknak. Ha elromlik valami az épületben vagy egy tanárral, takarítóval kapcsolatban merül fel fegyelmi vagy szakmai probléma, akkor az igazgató (akinek ugrott a 40-50 ezer forintos pótléka) írhat egy levelet a fenntartónak. Klik. Így hívják. Onnan jó esetben 30 napon belül választ is kap, a hatalmas hivatali gépezet működésének megfelelően. Volt iskola, ahol másfél hónapig villódzó és sötét neoncsövek alatt okosodtak a tanulók, mire a központ kicseréltette azokat. 

Amikor a Klik megalakult, kapott egy üres épületet. Viszont gyorsan berendezték, mert az iskolákból rekvirálták a számítógépeket, a bútort, szőnyeget de még a dísztárgyakat, festményeket is. Most ugyanez zajlik a szellemi tőkével is.
Egyéni gondolatoknak, a hivatalos irányvonaltól eltérő szemléletnek, látásmódnak helye nincs, kizárólag a központ által előírt szabályoknak. Egyszerű pénzkivonás és átcsoportosítás történt, aminek az iskola és a diák látja kárát. Néhány év múlva pedig a magyar nemzet.

A Népszava szembesítette Hoffmann kijelentéseit a tényekkel:


Kijelentés: "A most záruló tanév a szokásos rendben zajlott"

Tény: Elszámolták az általános iskolai beiratkozók létszámát

Kijelentés: "...a technikai feltételrendszer jobbá vált"

Tény: A Klik alá tartozó egyes tankerületi irodák az iskolákból "rekviráltak" számítógépeket, bútorokat

Kijelentés: "Elindulhat a pedagógusi hivatást kiszámíthatóvá tevő, méltó anyagi és erkölcsi megbecsültséget biztosító pedagógus életpálya"

Tény: A kormány már tavaly októberben felajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy elhalasztja az életpálya-modell idei bevezetését

Kijelentés: "A következő tanévre a tankönyvellátás zavartalanul folyik"
Tény: Sajtóinformációk szerint az állami Könyvtárellátó adósságokban úszik, és lefagyott a tankönyvrendelési rendszer

Kijelentés: "2010 óta a kormány összesen 155 milliárd forint uniós forrást biztosított a köznevelés fejlesztésére"

Tény: A forrásokat az Európai Unió biztosítja, nem a kormány.


Véget ért a tanév, levonult az árvíz is. Pelikán is elvonul, ha nem is szabadságra, csak a folyómenti gátőrházba. Lesz sok tennivaló a hétköznapi munka mellett, így blogírásra kevesebb idő jut. Nem az eddig megszokott gyakorisággal, de 3-4 naponta számíthatnak új bejegyzésre a kedves olvasók, akiknek ezúton szeretném megköszönni eddigi látogatásaikat!
__________________________
Fotók: eduline.hu; agora.dk365.hu; index.hu;minap.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése