2013. június 12., szerda

Gátvéder





Legénykedés a gáton




Süttő megvédéséhez 40 fő önkéntesre van szüksége azonnal a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelemnek. Kérik, aki tud, menjen! Szivattyúra is szükség van. A településen a dunai védelmi vonalon a katasztrófavédelem helyi megbízottainál jelentkezzenek!”

Csak semmi pánik, ez egy néhány nappal ezelőtti kétségbeesett felhívás. Miközben Orbán a gátakon tetszelgett a megmentő gátvéder szerepében, amikor a látszólagos szervezettség és a nagymértékű önkéntes munka mellett ilyen hiányosságok vannak.

Nem a polgárok feladata, hogy az időnként jelentkező árvíz esetén a töltést erősítsék. Mi azért fizetjük az adót, hogy abból a vízügy biztonságos gátak között tartsa folyóinkat. A német és az osztrák árvízi védekezés tudósításaiban elvétve sem lehetett gáton homokozó civileket látni. Vajon miért? Kormányfőjük a kötelező protokolláris körökön túl nem hátráltatta személyes jelenlétével a munkát. Nem osztogatott hatáskörét túllépő utasításokat sem ("Semmiféle levonulás meg vízkiengedési utasítás nem hajtható végre, csak ha Bakondi úr vagy én mondom! ...Maga a parancsnok? Na, akkor jöjjön velem!" )... Na és nem viseltek felemás lábbelit sem, mint a mi csizmáskandúrunk…



Süttő közel van Esztergomhoz. De messzebb, mint Orbán az elvárható társadalmi értékektől. A normális emberi viselkedéstől. A politikus számára kötelező etikettől. Miért írom ezt? Azért, mert amikor Esztergomban népszerüsködött, akkor kerülte a találkozást a város független polgármester asszonyával, Tétényi Évával.


"Már a hét közepén lehetett látni, hogy szakszerű előkészítés  nélkül a város bajba kerülhet - emlékszik vissza Tétényi Éva
. - Mindent megtettünk, amire a hatáskörünk lehetőséget adott, de a katasztrófavédelemtől csütörtök estig egyetlen arra
felhatalmazott ember nem egyeztetett velem. Akkor felhívtam Bakondi György titkárságát, s közöltem velük: ezzel a magatartással veszélyeztetik Esztergom biztonságát, s ha nem kezdik el azonnal az egyeztetést, akkor tájékoztatom a sajtót.
Tétényi szerint ekkor végre útnak indították hozzá a katasztrófavédelem és a rendőrség illetékeseit, hogy megbeszéljék a teendőket. Ez megtörtént, ám a további együttműködés azóta is hiányzik, látványosan ügyelnek arra, hogy a személyét a háttérbe szorítsák, jegyezte meg a település független polgármestere, akivel a városban is többségbe került Fidesz-frakció sorozatosan konfliktusba kerül. - írta a Népszabadság.




O. Viktor a diplomáciához sem ért, különben

nem ajánlott volna fel Szerbiának ezer katonát a védekezési munkákhoz, amit déli szomszédaink természetesen visszautasítottak. Ha vízügyi szakembereket és műszaki segítséget javasolt volna, azt talán örömmel fogadják, de katonájuk nekik is van. Olyanok, akik közelről szagoltak lőporfüstöt és a víztől sem félnek.




Vajon mit szól az árvízi védekezéshez a környezetvédelmi és vízgarázdálkodási miniszter? Semmit mert nincs ilyen. Van helyette vidékfejlesztési. Aki az Alföldön időnként megnyit egy vályogvetésre, vesszőfonásra oktató tanfolyamot. A minisztérium honlapján az elmúlt napokban semmi nem utalt arra, hogy árvíz van. Mi köze van ahhoz a vízügynek? Úgy tűnik semmi. Ahogy a vízügyet irányító szervezetnek sem. Arra ott van a katasztrófavédelem. De a híradások szerint őket is a kormányfő utasítja törvényellenesen, amire Bakondi szúnyogtábornok alázatosan bólogat.

Frissítés:
2013.06.13.

Árvízi Napóleonunk a Várban



Az elmúlt napokban a valamennyi gáton feltűnő árvízi Napóleon láttán többször átfutott a fejemen, milyen jó, hogy Magyarországnak már gyakorlatilag nincs hadserege.

Mert a trafikkormány feje szemmel láthatóan beleszeretett abba, hogy csapatokat vezényeljen, kecsesen biccentsen, amikor az állomány engedélyt kér az étkezés végrehajtására. Látszott az arcán, hogy imádja az egészet, amint beleszól a telefonban, hogy, hol a Tábornok?


________________


Buzgár


Churchill titkárnője mesélte a történelmi anekdotát az angliai csatáról, mikor a Nagy Winston látogatta meg a szétbombázott városnegyedeket. „Kibírjuk, asszonyok, kibírjuk!”, mondta a romok között turkáló nőknek, s kezével megformálta a jól ismert kifordított V betűt, míg be nem szólt neki valaki. „Mi vagyunk, akik kibírjuk. Maga itt csak akadály.” S a Prime Minister távozott.

_________________________________
Fotók: hvg.hu; facebook.com; kormany.hu; varanus.blog.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése