2015. január 8., csütörtök

Kisgömböc



Dakota bosszú



Részletek Bruck András  hvg.hu-n megjelent publicisztikájából:

Még ellenzéki körökben is tartja magát a vélekedés, hogy Orbán Viktor alapjában véve jót akar.
...A harminc alattiak talán nem is tudják, hogy 1998-ban ő állította le a 4-es metró és a Nemzeti Színház építését. Megtorlásként, amiért a budapestiek az év őszén nem a Fidesz emberét szavazták a főváros élére. Az építkezésstop büntető jellegű, esztelen pénzpazarlás volt, de sajnos nem szolgált örök figyelmeztetőül, pedig a fiatal, még csak 35 éves kormányfőnek ez a két romboló döntése pontos személyiségrajz, és az Orbán-féle jövő előrevetítése volt. Mert ő már akkor is az volt, aki ma. Aki bezáratja volt államtitkára egykori intézetét, mert az bírálja a Fidesz földpályázatait; aki személyesen akadályozza meg, hogy a rendszerkritikus alkotmányjogász fia főiskolai tanár lehessen; aki leállíttatja a paksi futballcsapat szponzori pénzét, mert a város tavaly októberben nem az ő kedve szerint szavazott. Nocsak, még a focinál is van fontosabb?

A megtorlás át meg átszövi a miniszterelnök politikai pályáját. Ellenzékben is ezt csinálta, ahol csak tudta, a küllők közé dugta az esernyőt, 2010 után pedig éppen csak sóval nem hintette fel Magyarországot, mint a rómaiak Karthágót. Idővel talán kiderül, mi ez a pusztító tűz benne, esetleg saját maga fogja elénk tárni. Carl Jung szerint az emberi pszichénél nem volt nagyobb veszedelem a huszadik században, és íme, nekünk, magyaroknak a huszonegyedikben sincs. A mi vezérünk úgy döntött, hogy csak élni van jogunk, jól élni nincs...

... Tényleg ne tudná, hogy a nemzet sorsa, jövője szempontjából létfontosságú prioritások felcserélésével milyen jóvátehetetlen károkat okoz?
Nem, nagyon is ért mindent, és nem akar jót.  Esze ágában sincs jót cselekedni. Végtére is alapfokon a kormányzás is olyan, mint bármi más: ha jó irányba indulsz el, egyszer odaérsz. Lehet jól csinálni és lehet kevésbé jól, de mindig rosszul csak szándékosan lehet. És akkor annak bosszú a neve...
...Magyarország viszont az élet mérhető adatainak szinte mindegyikében – betegségek, nyelvtudás, fogyasztás, életkilátások, jövedelmi viszonyok, a gazdaság állapota – már utolsó vagy akörüli az EU-ban. Ennél azért fej vagy írás döntésekkel is előbbre tartanánk... ...A Századvég tenyérből etetett ölebein és az Orbán-média hazugsággyárán kívül már senki nem állítja, hogy rendben mennek a dolgok. Az intézményesült miniszterelnöki retorzió csak egyetlen komponens, de már nélkülözhetetlen a kerek egésszé összeállt gépezetben. Lex Philip Morris, ha Amerikával támad konfliktus, lex RTL, ha egy tévécsatornával, vasárnapi zárva tartás, két perc alatt összeütött elmebeteg útadó – és mindkettő valami jó dolog eltaposására indított újabb hadművelet kezdete. Milyen hely az ilyen? Teremhet-e itt így jólét, nyugalom, biztonság? Orbánnak bármit elhittek volna a hívei, még azt is, hogy a jó az jó, de ő inkább nekiállt bebizonyítani a rosszról, hogy jó. Úgyhogy nem tartozunk neki semmivel, ellenben ő nekünk mindennel.
_______________________________________________________________________
Forrá: hvg.hu  Fotó:nepszava.com; parameter.sk



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése