2015. január 17., szombat

Cuci




Rezsicucli



A rezsicsökkentés után másfél évvel a települések jó részén nőtt a kéményseprés díja. Ilyen például Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Sopron, Veszprém vagy Hódmezővásárhely és vonzáskörzetük - írja a nol.hu.

A Fidesz rezsibiztosa viszont mindezekről látszólag nem értesült. Legutóbbi rezsitájékoztatóján Németh Szilárdot – miután sokadszorra emlékeztetett, hogy a fővárosban másfél éve 44 százalékkal csökkentek a kéményseprési díjak, de vannak olyan települések is, amelyeknél ez a szám elérte a 90 százalékot – szembesítettük az emelésekkel. Erre láthatóan megütközve úgy válaszolt, a törvény ilyen lépést nem engedélyez, így „bejelenteni bármit lehet, de realizálni ezt nagyon nehéz lesz”.


Részlet a konyorgom.blog.hu oldalról:

1848. március 13. Bécsben kitört a rezsiharc. Metternich megbukott, a császár ígéretet tett az a gázár 5,36%-os csökkentésére.
1848. március 15. A bécsi forradalom hírére a pesti házmesterek a cselekvés útjára léptek. Korán reggel a Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. Lefoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét, kinyomtatták, és minden társasházba kifüggesztették a tizenkét pontot:
Kivánjuk a’
  1. villamos áram,
  2. a vezetékes gáz,
  3. a távhő,
  4. a szemétszállítás,
  5. a víz
  6. és a kéményseprés díjának azonnali, 10%-os csökkentését.
Kívánjuk továbbá
  1. a villamos áram,
  2. a vezetékes gáz,
  3. a távhő,
  4. a szemétszállítás,
  5. a víz
  6. és a kéményseprés díjának újabb 10%-os csökkentését.
Ezután az Energia Hivatal előtt nagygyűlést tartottak, ahol Petőfi Sándor, kiskőrösi rezsiharcos elszavalta a Nemzeti Dalt:
Talpra magyar, ürül a kassza!
TIGÁZ, ELMÜ, vesszen oda!
Olcsó rezsit, azt akartok?
Ingyen sört is àhítsatok! -
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, a gázért többé
Nem fizetünk!
A tömeg Budára vonult, hogy a Helytartótanács engedje szabadon az árampazarlás miatt fogva tartott Táncsics Mihályt, és engedélyezze a rezsifórumok szervezését.
1848. március 17. Batthyány Lajos gáz- és központi fűtésszerelő vezetésével – a Fűtsük Be a Nagyszobát Közhasznú Egyesület tagjaiból - megalakult a magyar kormány:
Batthyány Lajos (víz, gáz, központi fűtés) Széchenyi István (villamos energia), Eötvös József (gázügy), Szemere Bertalan (vízügy), Klauzál Gábor (szemétszállítás), Kossuth Lajos (rezsibiztos), Deák Ferenc (kéményseprés), Mészáros Lázár (távhő), Esterházy Pál (szennyvíz)
_____________________________________________________________
Montázs: pelikán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése