2015. augusztus 4., kedd

Költő és hadvezér



L. Simon, a túlélőművész




Sabater összefoglalója a hvg.hu-n:

Lassan hozzászokunk, hogy a magyar politikában nincsen következménye egyetlen korrupciós ügynek sem. Érdemi népszerűségvesztés nélkül lehet államosítani, majd barátok között szétosztani a dohánykereskedelmet, oligarchásítani az állami földeket, meghekkelni minden fontosabb építőipari közbeszerzést, közpénzből offshore-cégen keresztül vásárolni a gázt.
A Fidesznek mindez meg sem kottyan. Sőt, még az sem árt érdemben a kormánypártnak, hogy vezető tisztségviselői személyesen is érintettek botrányokban. Ugyan Orbán Viktor személyes gazdagodását még nem sikerült feltárni, de Rogán Antal frakcióvezető magától növekvő lakásának rejtélyét igen. Szijjártó Péter külügyminiszternek sem ártott, hogy „családi összefogással” vett luxusvillát magának, de Lázár János is szépen megúszta a gyerekei nevére írt ingatlanok ügyét.
Van azonban a magyar politikának egy igazi túlélőművésze, L. Simon László. Aki felismerte, hogy Magyarországon a fideszes korrupciónak és hazugságnak semmiféle következménye nincs. Ezért nyugodtan megtette a következőket:
  1. Törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy megtarthassa saját 800 ezer forintos másodállását.
  2. Rabokat dolgozatott saját földjein, majd azt nyilatkozta, hogy ezzel semmi probléma nincs.
  3. Szomszédja gyanús körülmények között állami földeket nyert.
  4. Közpénzből újították fel kiadójának eladósorba került kastélyát.
  5. Ő volt a benyújtója annak a reklámadóról szóló törvényjavaslatnak, ami gyanúsan sok engedményt adott a Fidesz-közelbe került TV2-nek.
  6. Saját kabinetfőnökéhez köthető cégeket hívott meg államtitkárként egy csaknem tízmilliós kommunikációs pályázatra. Aztán ezt megismételte.
  7. És megint baráti cégeket hozott helyzetbe, hogy aztán ezt megtegye újra.
  8. Egy újabb gyanús cégügyben a vele perben álló öccse vádolta meg hazugsággal és gazdasági bűncselekménnyel.
  9. Uniós pénzből újította fel a kormány a panziója felé vezető utat. 795 millióért.
  10. Kiderült, hogy a kishantosi biogazdaság földeinek üzemeltetését elnyerő cég tulajdonosa L. Simon Lászlónak írt pályázatokat korábban.
  11. Borászata rákellenesnek hazudott barackmagot árult. A botrány kirobbanását követően letagadta, hogy övé lenne a cég, pedig 50%-ban az.

Lehet hadoválni antikommunizmusról, jobboldaliságról, illiberális demokráciáról, a magyar érdekek képviseletéről. De egy olyan szervezet, amely megtűr néhány tucat L. Simon-kaliberű figurát, egyértelművé teszi: náluk a közpénzek eltulajdonítása az egyetlen közös érték.

Ráadásul L. Simon távolról sem a kormánypárt legzűrösebb politikusa, csak egy közülük. Vagyona töredéke lehet annak, amivel a Fidesz igazi vezetői rendelkezhetnek. Csupán tökéletes megtestesítője annak a szervezeti kultúrának, ami a kormánypártban uralkodik.
_________________________________________________________________________
Forrás: hvg.hu    Kép: lsimonlaszlo.hu; pecsma.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése