2015. augusztus 12., szerda

Abcúg


Föld alá való


Tarlós tetőventilátorokkal küzd a globális felmelegedés ellen, a hármas metró felújítási szerződésének pénteki aláírásával tulajdonképpen a következő évtizedekre is biztosítja a hőséget és a retró hangulatot a hármas metróban - írja blogjában Mach Péter.

Három napja foglalkozott az index.hu azzal, mely BKV járatokat érdemes elkerülni hőségriadókor. A cikk szerint a hármas metró teljes vonalát érdemes, amíg meg nem jönnek a felújított szerelvények. Nos úgy tűnik tévedtek, sajnos a felújítás után is érdemes lesz elkerülni. Tarlós ugyanis unortodox módszert választott: klímaberendezések helyett a metrókocsikban hat darab tetőventilátor biztosítja majd a szellőzést.


Júliusban írtuk: Tarlós István nem tudja érvényesíteni a főváros érdekeit, a kormányzat látványosan csicskáztatja Budapestet a közösségi közlekedés adósságai és forráshiánya mentén. A PM álláspontja szerint a haverok zsebeinek tömködése helyett a főváros vezetésének Budapest valódi problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia! Az életveszélyesen üzemelő M3 felújítását először kihúzták az uniós támogatások listájáról, majd mégis kap forrást, de azt is a 9 milliárddal drágább és rosszabb ajánlatot tevő orosz cég végezheti.
Magyarázatot vártunk a Főváros vezetésétől arra, hogy miért fogadták el a 9 milliárd forinttal drágább tendert a hármas metró felújítására, valamint arra, hogy milyen pénzügyi, biztonsági és szakmai szempontok alapján döntöttek az új metrókocsik vásárlása helyett a régiek felújítása mellett.
Megérkezett a „válasz”: a vezess.hu információi szerint pénteken már alá is írták a 3-as metró szerelvényeinek felújításáról szóló megállapodást. A korábbi tenderen nyertesként kiválasztott orosz Metrowagonmash 37 darab metrókocsit újíthat fel a szerződés értelmében. Mai árfolyamon ez 66 milliárd forintjába fog kerülni a fővárosnak és az adófizetőknek. Korábbi megnyilvánulások során hallani lehetett véleményeket, hogy ez a megoldás olcsóbb az új járművek beszerzésénél, a Figyelő összesítése alapján viszont elmondható, hogy ez nem feltétlenül állja ki az igazság próbáját. 
Tarlós és a fidesz a jövő közlekedési fejlesztéseinél a fenntarthatóság és a városlakók életminőségének javítása helyett Putyin kiszolgálását tartja fontosabbnak. Egyes sajtóorgánumok információi szerint a paksi atombiznisz miatt fizetünk rá a metróra is.
Párizsban olcsóbbak az új metrókocsik, mint nálunk a régiek felújítása. Nem érteni miért, és egyelőre nincs erősebb elmélet annál, mint hogy beígérték a felújítást az oroszoknak. 
Párizsban a budapesti mennyiségnél nyolccal több, de azoknál valamivel rövidebb (120 helyett 100 méter) szerelvényeket vettek 57 milliárd forintnak megfelelő euróért. Érdekesség, hogy az Oroszországban található Szentpétervárra a Škoda 15 darab vadonatúj metrókocsit (szintén 120 méteres szerelvényeket) közel 17 milliárd forintért szállít a közeljövőben. Ha ezt a mennyiséget megduplázzuk, még akkor is 34 milliárd forintnál járunk, amely nevetségesen alacsony a budapesti metrófelújításhoz képest. 
Az első szerelvények a szerződés hatálybalépését követően 16-18 hónap múlva érkezhetnek meg, a prototípusok sikeres próbáit követően pedig havonta két felújított szerelvény állhat forgalomba. A metrókocsikban légkondicionáló helyett hat darab tetőventilátor biztosítja majd a szellőzést. A szerelvények nem lesznek átjárhatóak, a BKV szerint csak veszély esetén nyílik arra lehetőség, hogy az utasok az egyik metrókocsiból a másikba szállhassanak át.
Ezzel tulajdonképpen a következő évtizedekre is biztosítják a retrohangulatot a hármas metróban. Mindeközben elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas ózonszintje miatt Budapest főpolgármestere. A közlemény szerint, az ózonszint emelkedését az ózonelőanyagok (kipufogógázok) jelenlétén túl az intenzív napsugárzás, a magas hőmérséklet, a vegetációs időszakban a növények által fokozottan kibocsátott szerves vegyületek és a szélcsendes időjárás segítik. A tömegközlekedés fejlesztése, a fővárosi zöldfelületek növelése helyett a budapesti fidesz a Városliget beépítését és az orosz érdekek kiszolgálását fontosabbnak tartja.
______________________________________________________________________________________
Forrás: machpeter.blog.hu       Kép: machpeter.blog.hu; keptar.oszk.hu;szeretlekmagyarorszag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése