2015. augusztus 10., hétfő

Hosszúlépés



Diktátor fröccs


Nem minden offshore lovag ellenség. Csak az, aki nem segít finanszírozni az állam adósságát, a kormánypárt helyett a kommunistákkal vagy hasonszőrűekkel – ide tetszés szerint behelyettesíthető bárki ellenségnek látszó – üzletel, a központi alrendszer kiadási előirányzatából fizetik. Az offshore egy kicsit olyan, mint az Orbán-féle kommunizmus. Az a mindennek alja. Volt. Régebben. Most meg valami más. Bár Orbán büszke arra, hogy 25 évet tett bele abba, hogy „a kommunisták még felvizezett, hosszúlépéses formában se térhessenek vissza”, de azt is mondta, hogy „ő nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát” - írja Szalai Anna a Népszabadságban.
A diktatúra tehát nem rossz, csak nem mindegy, ki csinálja. Így lehet ez az offshore-ral is. Az adókerülő külföldi társaságok ellen egykoron harcot hirdető Varga Mihálynak például most már rövid távon nincs kifogása az offshore cégek ellen, feltéve, hogy hasznot hoznak az államnak. A nemzetgazdasági miniszter szerint a letelepedési kötvényeket értékesítő offshore hátterű vállalkozások megdolgoztak az őket megillető haszonért. (Milliókat nyertek minden egyes kötvényen.) Sőt még azt is hozzátette: „Nem vagyunk kommunisták, hogy sajnáljuk másoktól a megszerzett jövedelmet. Ha ezért megdolgoztak...” Azt már nem tette hozzá, de aligha mellékes körülmény, hogy a legtöbbet kaszáló közvetítő cég a Fidesz egyik oszlopos tagjához, Rogán Antalhoz köthető.
Vélhetőleg a kormánypárti vezetésű önkormányzatok se akartak kommunistának tűnni, így azután nem sajnálják a tulajdonosi körében négy offshore céget is felvonultató Sourcing Hungary Kft.-től az energiabeszerzések közvetítéséért felszámított több tízmilliós vállalkozói díjat. A városvezetők azzal védekeznek, hogy a cég bevonásával elért megtakarítás nagyságrendje százmilliós, felelős gazdálkodóként pedig az a feladatuk, hogy pénzt takarítsanak meg a településnek. S különben is az önkormányzatok külön alrendszert képeznek a költségvetésben, így rájuk nem vonatkozik az államháztartási tilalom. Közbeszerzési tanácsadásra pedig bárkivel szerződhetnek.
A társaság mindenesetre büszke arra, hogy több mint 24 milliárd forintos összértékben szervezett állami földgáz- és villamosenergia-beszerzéseket, amivel összesen 3,5 milliárd forintos megtakarítást ért el az állami költségvetésből gazdálkodó szervezeteknek. A Budapesti Városüzemeltetési Központ által összefogott hét cégnek például 138 milliót spóroltak egy év alatt.
Furcsamód a közvetítő cég megjelenése előtt egyik gazdálkodó szervezetnek és a testületeknek sem tűnt fel, hogy a korábbinál sokkal olcsóbban is beszerezhetnék az energiát a piacról. De most felnyitották a szemüket. Volt némi ára ugyan ennek, de megdolgoztak érte, és kommunista, aki sajnálja tőlük. Meg aztán ez nem is egy tömény offshore cég, csak egy olyan felvizezett fajta.
_______________________________________________
Forrás: nol.hu   Kép: nol.hu; sourching.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése