2013. április 10., szerda

Önkény




Ez a gáz


Adj gázt! Teljesen normális figyelemfelkeltő szlogenje lehetne egy motoros felvonulásnak. Lehetne. De nem azon a napon, amikor német haláltáborokban elgázosított zsidó származású magyar emberekre emlékezve indul hagyományosan az „Élet menete”. A kétkerű társaság neve: Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete. No comment.

Steiner képviselő ezt szóvá is tette a parlamentben, Pintér belügyminisztertől várva a választ. Helyette a miniszterelnök állt fel és azt mondta, hogy a leghatározottabban visszautasít minden olyan magatartást, ami az emberi méltóságot sértve egyes népcsoportok méltóságát, történelmét és önérzetét figyelmen kívül hagyja. Ezt követően utasította a belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát.

Teszik érteni? A parlamentben ülő 386 képviselő (akiknek csaknem fele jogvégzett ember) közül egy sem állt fel és mondta azt, hogy ácsi’ nem oda Buda! 

Ugyanis Orbán utasítása törvénysértő. Nincs lehetősége a hatályos magyar jogrenddel szemben a saját kénye-kedve szerint utasítani –sőt befolyásolni sem- a minisztert. Miként a belügyminiszter sem szólhat oda a rendőrségnek, hogy tiltsák be a motorosok rendezvényét, mert ezt jogszabály nem teszi lehetővé. Nem ez az első eset, amikor éppen a jogalkotásra és a törvényességre felesküdött emberek hagyják figyelmen kívül az alapvető normákat.

 Arra nem vesztegetném az időt, hogy elemezzem a motorosok képviselőjének álszent védekezését, miszerint véletlen volt a cím- és az útvonalválasztás. Nincs olyan sok zsinagóga Pesten, hogy több is útba essen egy nem célirányos útvonaltervbe.


Orbán önkényes megoldását nem szépíti, hogy ezúttal a motoros rendezvényt tiltatta be. Ugyanis bármikor megtörténhet az ellenkezője. Ebben a disznóólban (idézet a miniszterelnöktől) ő dönti el, hogy lenyúlják-e a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, eltapsoljanak-e 650 milliárdot MOL részvényre, E-ON üzletrészre, hogy ki legyen a Videoton edzője, ki alkalmas jegybankelnöknek, az Operaház igazgatójának, alkotmánybírónak, köztársaság nélküli elnöknek, hogy kapjon-e frekvenciát a Klubrádió, kegyelmet a baltás gyilkos. Ő dönt arról, hogy megvédjük-e a termőföldet saját maguknak, hogy csökkentsék azt a rezsiköltséget, amit az elmúlt években megdrágítottak, hogy megvédjék azokat a devizahiteleseket akik a sokadik ingatlanukhoz vettek fel kölcsönt, hogy megvédje a Kossuth teret Károlyi szobrától.
Mint kiderült még azt is, hogy induljanak-e az autópályára a honvédségi és polgári mentőegységek.

Az Orbán beszéd elhangzása után négy órával a motorosok szervezőjének rendőrök kézbesítették a betiltó határozatot. Amihez így utólag nincs jogalap, kivéve a nemzetbiztonságot fenyegető veszély esetét. A rendszer működik. Gyorsan, hatékonyan, önkényesen.

_____________________________________________________
Fotó: nepszava.hu; origo.hu










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése