2013. április 2., kedd

Generikus



Glivec


Az indiai Legfelsőbb Bíróság elutasította a svájci gyógyszeróriás jogi keresetét, hogy továbbra is szabadalom védje Glivec nevű gyógyszerét.

A Novartis leukémia ellenes szere havonta 4000 dollárba kerül egy páciensnek. Ha ezt az orvosságot a szabadalmi oltalom lejárta után indiai gyógyszergyárak állítják elő mint generikus gyógyszert, akkor mindössze 73 dollár az ára.  

 A hat évig tartó per végén a bíróság döntése nemcsak India számára fontos, hiszen a föld második legnépesebb országának gyógyszergyárai nem csak hazai piacra gyárthatják, hanem más országokba is exportálják az olcsó generikus gyógyszereket. 

A döntés jogi precedenst is teremt az úgynevezett „evergreening” vitában. Ugyanis a nagy nyugati gyógyszergyárak úgy akarják megőrizni egy-egy gyógyszerük exkluzív értékesítési jogát, hogy új szabadalmat adnak be, minimálisan módosítva az előző készítményt. Így automatikusan meghosszabbodik a gyógyszerek szabadalmi védettsége, vagyis az orvosság "örökzöld" marad. A Legfelsőbb Bíróság indoklásában kimondta: az új szabadalom nem tartalmaz innovatív változást az előzőhöz képest.

 
A Glivec a svájci Novartis sztárgyógyszere: tavaly 4,6 milliárd dollár értékben adtak el belőle, ez a gyár forgalmának több mint a negyede volt. Nem ez az egyetlen nyugati gyógyszergyár, amely pórul járt Indiában: tavaly a Pfizer és a Roche ellen hozott hasonló döntést az indiai bíróság, vagyis hogy a jövőben nem védettek egyes gyógyszereik és így a helyi gyárak nyugodtan piacra dobhatják saját, jóval olcsóbb generikus gyógyszereiket.

__________________________________
Fotó: Novartis



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése