2013. április 24., szerda

Dohánylé



340 milliárd


A Fidesz frakcióvezetője, Lázár /Lézer/ János még decemberben nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát a dohány-kiskereskedelemről. 


A dokumentumot Sánta Jánosnak, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége elnökének (aki egyben a Continental Dohányipari Zrt. vezetője is) számítógépén hozták létre. Tisztességes európai országban az ilyesmit nem lobbytevékenységnek, hanem gazdasági bűnözésnek nevezik. Így működik a NER. A Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Lázár és a Continental viszonyáról elég annyit írnom, hogy az egyetlen hazai tulajdonú dohányipari cég 15. születésnapi ünnepségére Lázár János videóüzenetet küldött, melyben városa (Hódmezővásárhelyen is van üzeme a cégnek) és a kormány támogatásáról biztosította a vállalatot.

 A nyártól bevezetendő trafiktörvény a  jelenlegi 40 ezer helyett 7 ezer boltra csökkentené a dohányárusító helyek számát és a jelenlegi 3-5 százalékról 15 százalékra növelné a feketepiac arányát és 80 milliárddal csökkentené az állam jövedéki adó bevételét.

A kormány azzal indokolta a dohánykereskedelem monopóliummá tételét, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, GYED-ről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak hosszú távra megélhetést biztosítson. Ezzel szemben a most nyilvánosságra hozott adatok szerint a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben politika- és CBA-közeli családok nyerték el, a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat.
Számomra nem tűnik megváltozott munkaképességűek vagy tartós munkanélkülinek, sőt GYED-ről visszatérő édesanyának sem Rogán szivarboltos szomszédja, sem a CBA igazgatóságának tagjai, sem az élsportolók (Kádár butikkal díjazta őket), sem a táncdalénekesek.

Nem meglepő, hogy a pályázatot végig titkosan kezelték, kezelik. Ugyanis a döntés meglehetősen szubjektív, mivel a pontosan meg nem határozható üzleti tervet az elbírálás során 60 százalékkal veszik figyelembe. Az sem derült ki, hol vannak a körzethatárok, amin belül limitálják a trafikok számát. Nem nyert a pályázaton az a férfi sem, aki 16 éve trafikos a Kosztolányi téren. Viszont tegnap besétált hozzá azzal, hogy ő nyertes és átvenné az üzletet. 


koncesszió nyilvánosságra hozott nyertesei magánszemélyek. A trafikot viszont csak betéti társaság üzemeltetheti. Közülük többnek kültagja dohánygyár, ami üzlethelyiséggel vagy annak bérleti díjával, berendezéssel támogatja a vállalkozás beindítását. Természetesen Sánta családtagjai, cégének vezetői és azok rokonai is számtalan helyen nyithatnak trafikot, de jól van ez így. Szakemberekre kell bízni az országot és a trafikot egyaránt. És aztán dőlhet a lé a dohányból.

Az index.hu cikkében érdekes nevekre és kapcsolatokra bukkanhatunk a pályázat nyertesei között, akik a jövőben Nemzeti Dohányboltot üzemeltethetnek.

Frissítés:

2012.04.24.

Az eredményhirdetés után az ötletgazda rögtön előállt az eddigi 3-4 százalékos haszonkulcs 10 %-ra történő emelésének tervével. Így megy ez. Senkinek ne legyen kétsége, hogy a választások után -amennyiben a Fidesz kormányon marad, márpedig marad- újra engedélyezik a szórakozóhelyi játékgépeket. Csak ezúttal az újraosztott piacon a haveri kör üzemelteti majd őket.


2012.04.25.

 Egy vesztes trafikos nevében telefonált az index.hu munkatárs nyertes pályázóknak. Arra voltak kíváncsiak, meg tudnak-e egyezni velük az üzletről, de kiderült, hogy ők csak strómanok.

2012.04.26.

Kapuvári és egyéb mutyik: fideszesek és hozzátartozóik trafikosok lesznek, az eddigiek meg szívhatják! Nem a dohányt, a fogukat.

2012.04.27.

A kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát – tudta meg a hvg.hu több fideszes forrásból. A listát a választókerületi elnökök véleményezték, de volt olyan város is, ahol a kormánypárti frakcióval szavaztatták meg, ki nyithat trafikot. A kormánypárti politikusok több esetben a saját rokonaikat juttatták e lehetőséghez.

2012.04.27.




lebonyolításáért a NemzetiDohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. felelt. Az NDN állítása szerint egy tőlük független bizottság döntött, amelynek tagjait a felügyelő Nemzeti és Fejlesztési Minisztérium nevezte ki. A bizottság tagjai azonban ugyanúgy nem ismertek, ahogyan nem lehet tudni azt sem, melyik területre hányan pályáztak, a nyertes és a vesztesek milyen eredményt (pontszámot) értek el a tenderen. Nem ismert a döntési mechanizmus sem (névtelenül bírálták-e el a pályázatokat, vagy sem). Az NDN már korábban jelezte, hogy a nyertes pályázatokat és a részleteket nem kívánja nyilvánosságra hozni.



2012.04.27.

Bächer Iván: A művelt trafikos


2012.04.28.


A kormány tavaly döntött úgy, hogy az e-cigarettát rossz dolognak nyilvánítja, amely nem segít a leszokásban, engedély nélkül pedig árusítani sem lehet. Pedig a komoly használók szerint ugyan nem egészséges, de a dohányzás rengeteg káros hatását enyhíti.


2012.04.30.



Aki kiborította a bilit:  "Nem formális frakcióülés volt, hanem egy politikai egyeztetés, amely eredendően az aláírásgyűjtésekkel foglalkozott. A frakciótagok voltak jelen, és a végén a polgármester, a választókerületi elnök szólt, hogy itt van a jelöltek listája. Kérte: nézzük meg, ki az, akit ismerünk és ki az, aki megfelelő jelölt lehet. Jómagam ezen meglepődtem. Azt lehetett tudni, hogy vannak lobbik, de hogy ennyire nyíltan történjen, azon meglepődtem. Jómagam is kénytelen voltam egy ismerős, idős, régóta kiskereskedő házaspár mellett megszólalni, nehogy véletlenül hátrányt szenvedjenek, mert nincsenek összeköttetéseik. Gyakorlatilag végigmentünk ezen a listán, megnéztük, ki ismeri a neveket, arról pedig, akit ismertünk, elmondtuk a véleményünket. Hogy ezután mi történt ezzel a listával, arról én már nem tudok, de hallva és olvasva a többi helyen megjelent eredményt, látva a helyieket is, úgy gondolom, hogy ez nem volt helyes eljárás."



2012.05.12.




A HVG birtokába került az a hangfelvétel, amin szekszárdi önkormányzati képviselők hallhatók, amint egymás között osztják szét a helyi trafikokat.

Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek".


2012.05.14.


A dohánytermékek mellett már élelmiszert, jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak a trafikban. Példátlanul álságos megoldás, hiszen éppen a gyermekeknek a dohánytól való távoltartása volt a nemzetieskedő trafikok létrehozásának indoka.


2012.06.08.


Gyulay vezérigazgató viszont még nem nőtt fel szellemileg a feladathoz. Amikor a sajtó megkereste, sértődötten azt válaszolta, hogy személyes támadásokra nem kíván reagálni. Ami egyébiránt pártállástól függetlenül eléggé gyakori válasz: ha kiderül valakiről valami méretes disznóság, azzal védekezik, hogy, kérem, önök személyeskednek.


2012.06.15.


Megyesi Gusztáv:

Csalunk, te pedig úgyse tudsz csinálni semmit; s ezzel nehéz mit kezdeni, megáll a tudomány. Nem véletlen, hogy amikor az interjú vége felé id. Sánta János kissé méltatlankodva visszakérdezett, hogy a trafikpályázaton mégis „kiknek kellett volna nyerniük? Talán az énektanároknak? Vagy tornatanároknak?” – mi is csak bután néztünk magunk elé.
________________________________
Fotó: origo.hu; index.hu; egyenlito.blog.hu; varanus.blog.hu; gepszepsegszalon.hu 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése