2013. április 6., szombat

Kéz kezet mos




Hálapénz fertőtlenítve



A munka törvénykönyvének hatályos szabályai szerint a hálapénz és a borravaló elfogadása bűncselekménynek számít. Kivéve, ha a munkáltató máshogy rendelkezik.

A kórházigazgatók  nem szívesen ültek fel erre az alájuk tolt lóra. Levelezgettek fenntartójukkal és az egészségügyi államtitkársággal, de ők visszadobták a labdát. Ilyen az a lovaspóló, amit szamarak játszanak öszvérháton. Végül egyénileg kellett dönteniük és mindannyian beleegyeztek a hálapénz legalizálásába.

Volt olyan intézményvezető, aki  „a kialakult kényszerhelyzetre való hivatkozással” adta ki az utasítást. Vajon ki kényszerítette? Ez az indoklás még háborús körülmények között sem elfogadható, nemhogy békés gyógyító tevékenység közben.

Többen hangsúlyozták, hogy csak akkor etikus a hálapénz elfogadása, ha az orvos utólag kapja. Utólag? Szerintem ez kizárólag azt jelenti, hogy a beteg halála után, vagyis utólag. Ugyanis szinte nincs olyan orvosi beavatkozás, műtét, ami ne igényelne felülvizsgálatot, utókezelést, rehabilitációt, stb. Minden családnak van olyan története, amikor az orvos előre kérte az általa meghatározott összeget. A beutalóért, a vizsgálatért, a műtétért, a soronkívüliségért. Nincs az a beteg, aki ilyenkor rendőrért szaladna, hiszen bizonyítani sem tudná, hogy kiszolgáltatott helyzetével élt vissza az orvos.

Némi képzavarral fogalmazva évente 50-100 milliárd forintot takarít meg a lakosság betegebb fele az egészségeseknek. Szakértők ennyire becsülik a magyarországi hálapénzek összegét. Azt, amit tulajdonképpen a költségvetésnek  kellene az adófizetők pénzéből az egészségügyi dolgozók béréhez hozzátenni. Nem zsebbe, hanem a bérfizetési jegyzék jelképes borítékjába!
Nem úgy elosztva, hogy a laborban, a röntgenen, pszichiátrián dolgozóknak semmit, a szülészeknek, sebészeknek, belgyógyászoknak, szemészeknek szinte mindent!
A politika, pontosabban a regnáló rezsim vezetői álszent módon hárítják át a felelősséget az igazgatókra, a költségeket pedig a betegekre. 

Manus manum lavat. Kéz kezet mos. Közben szakszerűen fertőtlenít.
 __________________________________
Fotó: kiskegyed.hu, praxis.blog.hu








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése