2014. február 1., szombat

Jancsó





Jancsó Miklós

filmrendező
1921 - 2014







Mészáros Márta - Filmrendező, Jancsó Miklós volt felesége

"Zseniális ember, zseniális gondolkodó volt. A gépmozgást, a képet, a fényt és a gondolkodásmódot úgy tudta összekapcsolni, ami senki máshoz nem hasonlítható. A történelem, az ember és a hatalom viszonya, az erőszak és a szabadság érdekelte. Nagyon szabadságszerető ember volt. Nemcsak a forma miatt volt világsikere, hanem azért, mert az itt élő emberek gondolkodásmódját olyan elementáris erővel tudta átadni, ahogy más nem. Akárhol jártam a világban a filmjeimmel, mindenhol ismerték és tisztelték.



Grunwalsky Ferenc - Operatőr


Rendkívül olvasott, művelt ember volt, és rendkívül szerény. Azok közül az emberek közül, akiket láttam sikeressé válni, ő kezelte ezt a legelegánsabban, nem szállt a fejébe. Nála sose volt olyan, hogy lábujjhegyen jártak volna körülötte az emberek, mint a nagymestereknél sokszor. Ugyanolyan nyitott maradt, sőt ahogy öregedett, egyre nyitottabbá vált. Érdekelte, hogy mit csinálnak a fiatalok.




Tarr Béla - Filmrendező


"elvesztettük minden idők legnagyobb magyar filmrendezőjét, egy igazi demokratát, egy mélyen gondolkodó, becsületes embert".



Mundruczó Kornél - Színházi és filmrendező


Ő tudta, hogy kicsoda, nem voltak önértékelési problémái - ami ebben az országban nagyon ritka -, és ezért nem is kellett kompenzálnia, diktátornak lennie vagy idegeskednie."



Szabó Simon - Filmrendező


 amikor a 2010-es Filmszemlén bemutatták az Oda az igazság!-ot, a premier után mindenki állt a színpadon, én is a szereplők közt, a közönség tapsolt, és ő jött fel a színpadra. Nézett jobbra-balra, aztán meglátott, odajött hozzám, megfogta a kezem, és azt mondta, hogy 'gratulálok!', a saját premierjén. Mert akkor tudta meg, hogy az első filmemért megkaptam a filmkritikusok díját. Egy tündér volt.





FRISSÍTÉS
2014.02.03.

Ezt érdemled, J.M. !

A rendező halála után háom nappal az emberi erőfosnak eszébe jutott valami kisajátítás:

"Az életének 93. évében elhunyt művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti, az elhunyt családjával közösen gondoskodik Jancsó Miklós temetéséről.

"Sajtó, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály."



Ezekkel a tahókkal szemben színvonalas fotókkal illusztrált nekrológgal búcsúztatta vasárnap a The New York Times Jacsó Miklóst.

FRISSÍTÉS
2014.02.08.

Saját halott

"Csak gratulálni lehet a fővárosi önkormányzatnak: egy hét után mégiscsak rájöttek arra, hogy ők is saját halottnak akarják tekinteni a múlt pénteken elhunyt Jancsó Miklóst. Három nappal a halála után az Emberi Erőforrások Minisztériuma már bejelentette ugyanis, hogy a saját halottjának tekinti a művészt... írja Megyesi a "Népszabadságban.


____________________________________________________________________
Fotó: The New York Times





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése