2013. július 31., szerda

Tusványos



Kormányzó



A Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasítottam a Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert - jelentette be Orbán Tusványoson.  „Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, mert az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt. Vissza fogjuk fizetni az IMF-nek az összes pénzt, és így tisztán állunk az Úr színe előtt” - fogalmazott.
Tisztán? Inkább tisztára legatyásodva. Miből fizetjük vissza? Egyrészt további kölcsönökből. Olyan kölcsönökből, amik drágábbak, mint a valutabanki hitel. Az IMF 2,8-3,4 % kamattal ad hitelt a rászoruló tagországnak, míg a szabad tőkepiacról 5,2 – 6,5 százalékos kamattal vehető fel. Ez a drágább kölcsön azáltal is többe kerül, hogy az ország iránti bizalom tovább gyengül az értelmetlen szakítás miatt. A Romániával egy időben kiadott tízéves lejáratú dollárkötvényt Románia 4,4 %-os, míg mi csak 5,375 %-os hozammal tudtuk kibocsájtani. Magyarország jobban teljesít. Ugandánál jobban.

„Mi itt egy szabadságharcot folytatunk azzal, hogy a Nemzetközi Valutaalapot kipateroltuk Magyarországról” mondta Matolcsy 2011 májusában. Ennek a kuruckodásnak csak az a lényege, hogy a „pántlikázott” pénzekkel együtt csökken az IMF beleszólási lehetősége a gazdasági és pénzügyi vezetésbe.

Demokratikus országokat a kormány irányítja, aminek üléseiről nyilvános jegyzőkönyv készül. Magyarországot Orbán kormányzó vezeti, aki egy ilyen döntő jelentőségű ügyben egyszerűen utasítást ad miniszterének.

Az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt - mondta a Orbán. Én meg azt mondom, hogy ez a népnyúzó kormány elvette tőlünk. Lenyúlta a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Elvette a harmincnál több új adónem révén, a megnövelt áfa és az egykulcsos adórendszer által. Csökkentette a rászorulók szociális juttatásait, a munkanélküli segély időtartamát. Miközben a választások előtt adócsökkentést ígért.



Orbán arról sem beszél, hogy az általa félrevezetően végtörlesztésnek nevezett előtörlesztés összegének kétszeresét vette fel az ország államkötvények kibocsájtása révén kétszeres kamattal!

A tusványosi lápi víz gyógyító hatását állítólag egy gulyáslegény fedezte fel, eltévedt marháit keresve. A mocsaras ingoványon átgázolva meglepve tapasztalta, hogy az iszapba mélyen bemerülő lábairól addig gyógyíthatatlannak hitt kiütései rövid idő alatt eltűntek. Orbánnak sem ártana egy erős iszappakolás kúra! 


Frissítés:
2013.07.31.

Augusztus elsejétől több adó mértéke jelentősen nő, illetve újakat is a nyakunkba akaszt a kormányzó. 2010-óta tartó ámokfutása óta ezek száma lassan eléri a negyvenet.

Frissítés:
2013.07.31.


Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója, Michaela Seiser szerint “a

második Orbán-kormány eddig minden korábbi kormánynál több adóemelést hajtott végre”, az államháztartás kiadási oldalán viszont “nem sok minden történik”. A befektetők ezért is “vegyes érzelmekkel” viszonyulnak a térség “egykori éltanulójához”, és kifogásolják a kormányzat “hiányos kiszámíthatóságát” is.

Megjegyezte: az elfordulás az IMF-től “valószínűleg pénzbe kerül”, és “a kis nemzetgazdaság nem annyira egészséges, hogy ki lehetne zárni az újabb találkozást a valutaalappal”. Hozzátette: a forint révén Magyarország “a piacok játékszere marad”.


 ____________________________________
Fotók: origo.hu; napi.hu; atv.hu; mno.hu; fn.hir24.hu; faz.net





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése