2013. július 12., péntek

Nagypályások



Enbéegy


Idén két futballcsapat jutott fel az NB I -be. Egyik a 17 ezer lakosú Mezőkövesdé, ahol a korábbi polgármester a fideszes Tállai András belügyi államtitkár. Másik csapat a Felcsút, ahol csak 1800-an laknak, ám ezek egyike a mini szterelnök.

Eger nem nagy város, de ezekhez a településekhez képest az a közel 60 ezres lélekszámával. Ennek ellenére nem volt elég pénz, hogy fenntartsák a tavaly NB I -be került csapatukat, ki is estek. Stadionjuk nem felelt meg az előírásoknak –ahogy a mezőkövesdi sem-, ezért Debrecenben játszották „hazai” meccseiket, miközben a játékosoknak sem mindig tudtak fizetést adni.

Nem fenyegeti ez a veszély a két újoncot. A Magyar Közlöny tegnapi száma szerint kormány 400 millió forintot adott a Mezőkövesd Zsóry Futball Clubnak a fejlesztésekre. Mivel a költségvetésben erre a célra nem volt pénz, így a vis maior keretből vettek el.

A Felcsút SE sem kispályás, ugyanis 2,8 milliárd (!) forint támogatáshoz jutott a látvány csapatsportágak társasági adókedvezményeiből befolyt összegekből. Ebből működtetik a csapatot, az Orbán alapította fociakadémiát és építik a stadiont. Az falu fölé magasodó aréna külön történet.

A sportcélú adónemből 8 milliárd forint érkezett a kincstárhoz, amiből a focira 6 milliárd jutott és ennek csaknem fele került Felcsútra. Nem kétharmad ugyan, csak egyharmad, de ez valami elképesztően nagy összeg a hazai sportban. Miközben a sikert sikerre halmozó vízilabdázók támogatása mindössze 200 millió forint…

Merről fúj a szél? Ez a Balatonon sem mindig egyértelmű. A Magyar Vitorlás Szövetség májusi tisztújításán a küldöttek nagy meglepetést okozva nem a korábbi befolyásos fideszes elnököt, hanem egy érsebész professzort választottak vezetőnek. Ezt követően több szponzor – köztük az állami Magyar Villamos Művek – megvonta támogatását. Más kérdés, hogy erre az úri passzióra adófizetők pénzéből egy fillért sem lenne szabad áldozni. 

Így tesz Szombathely polgármesteri hivatala. A helyi sportklub, a Haladás önkormányzati támogatása nulla forintra csökkent miután a klub közgyűlése nem a Fidesz emberét választotta. Ő erős hátszéllel elvitorlázott az egyesülettől. Fogd a pénzt és fuss!

Amikor képeket kerestem a bejegyzéshez, megakadt a szemem a felcsúti kaszások emblémáján. Azt gondoltam, egy szépen kivitelezett mém. Tévedtem. Ez nem vicc, komoly! Orbán és baráti köre kaszál. Nem kicsit, nagyon, ahogy az elődje mondta. A termelékenységet és munkatempót elnézve úgy látom ez már nem kézi munka. Itt kombájnok dolgoznak fokozott teljesítménnyel.

Frissítés
2013.07.13.


Tállai nem a Mezőkövesd fölfuttatásáról, nem a Belügyminisztérium államtitkáraként az új önkormányzati törvény kidolgozásáról, illetve az azzal létrejött új rendszer hatékonyságáról vált elsősorban ismertté, hanem az Éhségmenet tagjait érintő provokációjáról. Ő volt ugyanis, aki a Fidesz országgyűlési képviselőjeként tavaly februárban kenyérrel és hólapáttal fogadta a Miskolcról induló éhségmenet tagjait, mondván, Mezőkövesden kenyér és munka is van, nem kell tovább keresgélniük. A huszonhat kilométeres gyalogút után fáradt és átfagyott menetelők azonban elfogadták a hólapátot, sőt, megfújták az eléjük tartott szondát - Tállai ugyanis alkoholvizsgálatot kért -, majd borsodi melósokhoz méltó lendülettel nekiláttak a hó eltakarításának. Ugyanerre: a hólapátolásra és a szonda megfújására Tállai nemcsak nem volt hajlandó, de hosszas pereskedésbe is fogott azokkal, akik megkérdőjelezték a józanságát – idézi fel a téli eseményt a Népszava.

Frissítés
2013.07.28.

Szombat este bemutatkozott a magyar labdarúgó élvonalban a százegyedik csapat: a Mezőkövesd-Zsóry. Az 1975-ben alapított Munkás jelentős utat járt be. 


Tállai nem kertelt, elmondta, hogy ő nem álmodott az élvonalról, de azért már csak ne kelljen szégyenkeznie, hogy jobb lett, mint a többi. Amikor a Tiszakécske vagy a Gázszer sorsát említem, amelyeknek üzleti modell és néző híján nem lehetett hosszú távú kifutásuk, azzal érvel, ő nem egy város, hanem a régió csapatát építi.
____________________________________
Fotók: 444.hu; pfa.hu; civishir.hu; felcsutse.hu; mti.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése