2013. július 28., vasárnap

Véletlen




A fiúk a bányában dolgoznak




A Szévíz-völgyi tőzegmezőn lévő természetvédelmi területen Orbán testvérének és apjának bányatársaságai tőzegkitermelést folytatnak.


Nem ők az egyetlenek azon a zalai ezer hektáros  területen. Viszont kizárólag ők azok, akik ezt a gyógyításra, talajjavításra és fűtésre használt anyagot továbbra is kitermelhetik a 200 hektáros lápjukról. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelezte a vetélytársaknak, hogy ezt a tevékenységet természetvédelmi okból be kell fejezniük. Orbánéknak nem.

Ezt nem kivételezés, hatalommal való visszaélés vagy korrupció. Ez a véletlen. Régen olvastam Orwell Állatfarmját és nem emlékszem pontosan az epizódokra, de úgy érzem ideje ismét kézbe vennem: „minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.

Frissítés
2013.07.29.

Az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. saját tőkéje közel kétmilliárd forint (pontosan 1 milliárd 968 millió 114 ezer) 710 milliós kötelezettség mellett, míg a Gánt Kő Kft.-é a félmilliárdot haladja meg (552 millió 383 ezer) 88 millió forintos kötelezettség mellett. A logisztikai és szállítmányozási cég, a Nehéz Kő Kft. 184 millió forintos saját tőkéjű vállalkozás 108 milliós kötelezettséggel bír - írja a Népszabadság.


Frissítés
2013.08.04.

Mint néhány napja tudjuk, létezik olyan törvényileg védett, kétezer hektáros tőzegláp az országban, amelynek éppen a mintegy tizedét kitevő legközepe valami rejtélyes okból hivatalosan nem tekintendő lápnak. Ezért továbbra is szabadon bányászható az itt rejlő mintegy két és félmillió köbméter tőzeg, ellentétben a terület nagyobb hányadával, ami a természetvédelmi hatóság oltalma alá került. A döntés indokát még a szakmabeliek sem értik, noha laikus logikával is oda jutunk, mint hogy láp nélkül nincsen tőzeg, következésképp, ahol tőzeg van, ott lápnak is kell lennie. Némelyek persze nem átallottak utánanézni, kinek a tulajdona az a cég, amelyik az egyedül bányászható kétszáz hektárt birtokolja, s belebotlottak a miniszterelnök édesapjának és testvérének kft.-jébe -írja az atv.hu.

 _____________________________________

Fotó: nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése