2013. július 9., kedd

Német(h)ek



Különbség


Horn Gyula temetésén szépen felsorakoztak a harmadik köztársaság élő miniszterelnökei. Csak éppen a legelső hiányzott. Az a Németh Miklós, akinek egykori külügyminisztere feküdt a koporsóban.

Mint elmondta, nem kapott meghívót a temetésre. Talán azért, mert ilyet küldeni nem illik és nem is szokás. Értesítést viszont kapott a szervezőktől és az MSZP-től is. Ez utóbbiak a szállításáról is gondoskodtak volna, de ő inkább taxiba ült. Valahonnan Budáról vagy Budaörs környékéről indulhatott, mert háromnegyed órás forgalmi dugóban történő araszolás után a Gellért-hegy lábánál meggondolta magát és visszafordult. Pedig állítása szerint időben elindult.

Nem véletlen, hogy a németek nem Némethet, hanem Hornt tekintették határnyitónak és őt díjazták, ünnepelték rendszeresen. A külügyminiszter nem az a félútról visszafordulós fajta ember volt. Erről beszélt Hans-Dietrich Genscher volt német alkancellár és külügyminiszter is, aki
így fejezte be megemlékezését: „Kedves Horn Gyula barátom, nálunk Te soha nem merülsz feledésbe”.
Ezt mondta egy német. Németh viszont azt, hogy az elmúlt 13 évben nem találkozott Hornnal. Akkor sem látogatta meg a kórházban, amikor még jó szellemi állapotban volt, a születésnapi rendezvényre sem ment el. Talán nem csak az a „h” betű a különbség a két német között!

_________________________________________
Fotó: nol.hu; dradio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése