2013. március 24., vasárnap

Ötéves terv



Mozgás, sérült!


A Széll Kálmán-terv szerint 2015-ig mintegy 190 milliárd forintot takaríthat meg az állam a rokkantnyugdíj-rendszer átalakításával – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.
A szociálisan érzéketlen államtitkár és kormánya költségvetési tényezőként kezeli a csökkent munkaképességű állampolgárokat. Nem az a cél, hogy kiszűrjék a korrupció révén különböző mértékben csökkent munkaképességűvé nyilvánított embereket. Az sem céljuk, hogy részükre adottságuknak megfelelő munkát találjanak, hiszen az egészséges munkavállalók is sorban állnak a munkaügyi hivatalokban. 

Orbán könnyen ígért a választások előtt egymillió új munkahelyet. Akkor még nem mondta, hogy ezt hány év alatt biztosítanák. 2010 szeptemberében már tíz évről beszélt. Innen üzenem, ideje lenne belehúzni, mert a KSH adati szerint ma 468 600 a munkanélküliek száma, ami 8 000 fővel több, mint a 2010-es kormányváltáskor volt!

De maradjunk a rokkantnyugdíjasoknál, akik 2008 elején még 660 ezren voltak. Közismert hogy volt orvos, aki humanitárius okból vagy csúszópénzért állította ki az egészségkárosodásról szóló igazolást.
A rokkantnyugdíjasok támogatása egyénenként ugyan csekély, ám költségvetési szinten igen komoly összeget jelent. Ezt látva a kormányzat 2008-ban megreformálta a rendszert: addig az egészségkárosodás mértékét vizsgálták az orvosok, azt követően viszont a munkaképességet.


Az Orbán-kormány döntése értelmében minden rokkantellátásban részesülőnek felülvizsgálaton kell részt vennie, hogy az egészségügyi állapota megfelel-e a rokkantsági foknak. Minősíthetetlen, hogy ez alól nem mentesültek a maradandó egészségkárosodást szenvedettek, mint például a vakok, siketek, végtag csonkoltak.
A gyakran megalázó hangnemben és módon történő szigorú felülvizsgálatok ellenére az eddig ellenőrzött betegek többsége megtarthatta teljes vagy csökkentett összegű ellátását, az ellátásból mintegy tízezer ember szorult ki.


Most az emberi erőforrások minisztériuma újabb száz közreműködő alkalmazásával és a feladatot végzők bérének félmilliárd forinttal történő emelésével gyorsítaná a rokkant-felülvizsgálatokat, mivel a Széll Kálmán-terv előírta, hogy 2015 végéig 190 milliárd forintot kell megtakarítani a rokkantellátáson.

Márpedig a tervet teljesíteni kell, ha belerokkanunk is!



Esetek, történetek:



_____________________________________________________

Fotó: fovarosi-hirhatar.hu; veol.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése