2013. március 5., kedd

Fejétől bűzlik




Törvényellenes bankelnök?


Elefánt forgolódik a porcelánboltban. Piros pöttyel a fenekén, tranzakciós taktikai atomfegyverrel az ormányában. Aztán belelógott a kezem a bilibe és felébredtem.
A rádiót bekapcsolva, hallom, az álmok néha valóra válnak. Legfeljebb nem az elefánt ormányáról, hanem kormányáról volt benne szó. Ja, és nem porcelánboltról, hanem valami nemzeti bankról. Nem mindegy? Úgy tűnik egyre megy, akár bábszínház is lehetne…


Azon nem lepődtem meg, hogy csak az új bankelnök aláírásával nyomtathatnak bankót. Gondolom ezt a törvény szabályozza. Mert az elég furcsa lenne, ha egy focimeccsen az edző dönthetné el, hány cserejátékost küld a pályára!

Ami viszont nálam kiverte a biztosítékot az a tény, hogy a nemzetgazdasági miniszter M.Gy.  2013. február 28-án megváltoztatta a Nemzeti Bank Alapító Okiratát. Azt, amelyik rá M.Gy.-re vonatkozik a jövőben.


Mi a módosítás lényege? Eltalálta kedves olvasó! Nem korlátozza, hanem bővíti az elnök jogkörét. Szinte korlátlanul. Minden hatalmat az elnöknek! Milyet is? Mekkorát? Szinte korlátlant, ahhoz vagyunk szokva, ugye…

Elsősorban munkáltatói jogokat. Az ő kizárólagos döntésétől függ, kit vesz fel, milyen munkabért ad és kit tesz lapátra. Nehogy már főosztályvezetők, osztályvezetők dönthessenek szakmai hozzáértésről, amikor van itt helyettük egy komoly kormányzati múlttal rendelkező szakember! Egy olyan szakember, akinek annyira nincs pénzügyi ismerete, képzettsége, gyakorlata, hogy emiatt már jelölt sem lehetett volna. Ugyanis a törvény szerint ez a kinevezés feltétele. Emberi kvalitásról a paragrafusok nem rendelkeznek…

Kinevezése törvényellenes. Legalább utólag módosították volna, hiszen emlékszünk még a LexSzapáryra , Borkaira, Poltra, Schmittre!


A jegybanktörvény 46. paragrafusa értelmében olyan ember lehet a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik.


Világsajtó veszélyként kommentálta a kinevezést.

New York Times: A jegybankelnök váltás piaci félelmeket kelt, hogy a magyar monetáris politika mostantól a politika irányítása alá kerül és az akár pénznyomtatáshoz is fordulhat a gazdaság élénkítése érdekében - írja a

Financial Times: A Capital Economics elemzői szerint Matolcsy kinevezése újabb csapás a központi bank függetlenségére. Ami valószínűleg további kamatvágást és unortodox eszközöket jelent a hitelezés fellendítésére.
Peter Attard Montalto a Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint a Magyar Nemzeti Bank nem egy független intézmény többé, Matolcsy partnersége és Fideszhez való lojalitása lesz ugyanis a meghatározó és ez lesz monetáris politikai döntéseinek alapja.


A forint-euró árfolyama e sorok írásakor 299 fölött jár, rezeg a 300-as léc. Tündérmese a magyar nemzeti bábszínházban?

___________________________________________________________
Fotó: ujszo.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése