2013. március 15., péntek

Hóhányók




 Védelem? Katasztrófa!


Az M1-es autópálya Győr felé vezető szakaszán a hetvenes kilométernél lassan már egy napja veszteglő autósok ma délelőtt megelégelték a tétlenséget. Kamionosok és a személyautók vezetői, utasai elővették járműveikből a szerszámokat és bontani kezdték  a szalagkorlátot. Ezután az autósok elindultak Győr irányába, a rendőrség azonban visszafordította őket.

Pintér belügyminiszter péntek délután azt mondta, hogy elégedett a katasztrófavédelmi egységek munkájával, az állampolgári fegyelmezetlenséggel azonban nem, mert a hatóságok kérése ellenére még csütörtök este is többen indultak útnak az ország azon részein, ahol a legrosszabb volt a helyzet. 

Melyik hatóság, mit és mikor kért? A korrekt időjárás előrejelzés ellenére sem tettek semmit. A közszolgálati rádiókban, televíziókban akkor sem hangzott el érdemi információ, amikor több órája elakadt autójukban vesztegeltek az autópályákon közlekedők.

Elég megnézni az ilyenkor illetékes hatóság, a belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját.

Mi is volt ott olvasható?

2013. március 14. 17:45
Március tizenötödike ünnepén 

2013. március 14. 22:04
Honvédelmi elismerés a főosztályvezetőnek 

2013. március 14. 22:07
Erő-hűség-remény 

2013. március 15. 06:56
A rendkívüli időjárás elmúlt 24 órájáról 

2013. március 15. 13:54
Heroikus küzdelem 

2013. március 15. 14:51
Senki ne induljon útnak! 

A személyre szóló cinikus propaganda SMS-ek 15-én délben érkeztek a szolgáltatóktól. Minden előfizetőnek. Holott a cellainformációk birtokában ha akarták volna, csak az érintettek kapták volna. A Telenor nem küldött ilyet, ugyanis írásban is kérték a megrendelést, de a belügytől erre már nem voltak képes. Az is érdekes, hogy a másik két telefontársaság szóbeli kérésre teljesített.

Mi is volt ennek a short message service üzenete? "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!"
Köszönjük a sok száz elakadt autótulajdonos nevében. Persze megírhatták volna azt is, ha a hír olvastán káromkodni szeretnénk, előtte nyissuk ki a szánkat. 

Összefoglalva: ki tudja miért –összeesküvés elmélet kedvelők szerint nem akarták időben értesíteni az ellenzéki tüntetésre indulókat-, de csak 15-én délelőtt kapott utasítást a honvédség a mentésre. Addig a katasztrófavédelem tette azt, ami a nevében van: védte a katasztrófát.

Talán ideje lenne egy névcserének és a vezetőváltásnak! A katasztrófavédelemnél, a felügyeleti szervnél is és a kormányfői székben is. Mert a hó ugyan néhány nap múlva elolvad, de ami ebben az országban van, na az az igazi katasztrófa.

Frissítés:


„A 112-t többszöri próbálkozásra se értük el, a 
107-et sokadszorra végül igen. Itt elmondták, hogy „dolgoznak a mentésen”, és hogy valószínűleg még az este folyamán megoldják. Azt hogy mikor és milyen formában, nem tudták. Javasoltam a kordonátvágást, hiszen a másik irányban zavartalanul haladt a gyér forgalom, megoldható lett volna, hogy egy sávon ott visszaforduljon, aki akar. A rendőrség válasza az volt, hogy a kordonátvágás nem az ő dolguk, hanem az autópálya-felügyeleté, de az ő telefonszámuk sem válaszolt” – áll a travellina.hu-n"


Giro-Szász viccelődik

Giró-Szász András az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: csütörtök késő délután indult útnak kocsival, és péntek reggel érkezett meg. Az M7-es autópályán, a Velencei-tó magasságában terelték le az autóját a sztrádáról - olvasható a rádió honlapján. 
A kormányszóvivő szavai szerint "volt kiásás, kivontatás, várakozás", de - mint mondta - jó érzéssel töltötte el, ahogy az emberek egymásnak segítettek, továbbá az, hogy mindenhol ott voltak a rendőrök és a tűzoltók, akik mindent megtettek a bajbajutottakért.
"Egy ilyen vis maior helyzetben senki nem lehet elégedett, de a hatóságok erejükön felül mindent megtesznek, hogy megoldják a helyzetet" - emelte ki Giró-Szász András.

Pintér nem tréfál

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését. A belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken azt is mondta, hogy kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában.


Egy elakadt autós beszámolója az Indexről

...Mi próbáltunk előrelátóak lenni, és elindulás előtt felhívtuk az autópálya felügyeletet, és megnéztük a honlapjukat is. A telefonon csak automatát hallgattunk, ami 5 perc után mindig szétkapcsolt, a honlapon pedig 3-4 órával korábbi hírek voltak csak fenn....  

... Amikor láttuk, hogy araszol a sor, még tettünk egy bátor kísérletet, és 15 kilométert haladtunk egy alsóbbrendű úton, abban a reményben, hogy Győr előtt visszajutunk a sztrádára, és kikerüljük a dugót. Sajnos az egyik meredek szakasz le volt jegesedve az úton, és egy busz szemből belecsúszott az árokba, úgyhogy fordulhattunk vissza.
Negyed 8-ra értünk vissza ugyanoda, ahol letértünk a sztrádáról, és simán visszamentünk rá. Na ez nagy hiba volt, de nem tudtuk, nem tudhattuk, mert híreket sehol nem lehetett hallani, és NEM VOLT LEZÁRVA a feljáró. Felháborító!!!!! 

...Még késő este is össze-vissza telefonálgattunk, de senki nem tudott annál többet mondani, mint hogy kamiont mentenek, meg hófal miatt a katasztrófavédelem lezárta a sztrádát. ...

...Reggel aztán olvastam az Indexen, hogy a TEK is elindult. Dél körül ért oda a konvojuk, és inkább PR-fogásnak tűnt, mint valós , hathatós segítségnek. Nyilván a két harci jármű , amit mikrobuszok kísértek elől-hátul, jól jön ilyen időben, de ahhoz képest, hogy mennyi helyen hallottam, olvastam a TEK-ről, a honvédségről pedig semmit, elég nevetségesnek és magamutogatónak tűnt...

...Miután hazaértem, kaptam meg a belügyminisztérium sms-ét. Csak 23 órát késtek el vele!!!!"


Hogyan látták a hókáoszt az osztrák segítők?

Az M1-esen pánikhangulat alakult ki, a budapesti osztrák nagykövetségen és az osztrák autóklub központjában folyamatosan csörögtek a telefonok. Sokaknál elfogyott, vagy nem is volt élelmiszer, kifogyott a benzin. Az osztrák Ö3 rádió magyar nyelven is adott le közlekedési híreket a lap beszámolója szerint.
Az osztrák Vöröskereszt péntek délután 60 munkatársát küldte Magyarországra, akik teát, takarókat, üzemanyagot, csokoládét és gyógyszereket osztottak szét a hóban rekedteknek. A helyszínen azt tapasztalták, hogy a helyzet egyhamar nem oldódik meg, ezért erősítést kértek.
Az osztrák segítők nem csak arról gondoskodtak, hogy az emberek ne fázzanak és ne éhezzenek, hanem lelki segélyt is nyújtottak a pánikba esett autósoknak és családjaiknak. "Erre nagy szükség volt, a magyar segítők 100 km-rel arrébb voltak, az ígértet, miszerint nemsokára hazajuthatnak, hamisnak bizonyult" - írja a Heute.



Orbán két öngólt is rúgott

"Orbán Viktor miniszterelnök csak péntek délután érkezett meg Budapestre Brüsszelből. A reptérről egyenesen a rendőrség Teve utcai irányítóközpontjába ment. A rendőrpalota Operatív Törzsének vezetője közben valószínűleg elfelejtette, hogy az igazi hazafiak kizárólag az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból tájékozódnak: a rendőröket maga Orbán Viktor buktatta le, amikor látogatást tett a Teve utcában, és kiposztolt egy fotót az időképes háttérrel a Facebook oldalára.  

A focibolond miniszterelnök később a Facebook-oldalára 21:43-kor kikerült videofelvételével ishatalmas öngólt rúgott. Azzal nyugtatta ugyanis a frissen díjazott Kossuth- és Széchenyi-díjasokat a tiszteletükre adott fogadáson, hogy egyenek nyugodtan, „nincs ma este olyan magyar ember, aki ne kapna enni, inni és ne lenne biztonságban”. Ehhez képest a rendőrség nyolc perccel korábban adott ki közleményt, miszerint az M1-es autópályán még akkor is mentésre váró autók és buszok vesztegeltek."


Megszólal egy rendőr

„Jöttek az üzenetek, hogy dögöljünk meg az autópályán” - egy rendőr a hókatasztrófa kezeléséről.


Sanyi bácsi, köszönjük!


Megtudhattuk például, hogy felelőtlenek vagyunk. Sejtettük eddig is, de tényleg jobb az ilyet szakembertől hallani. Olyantól, aki hozzáértőn elmagyarázza, hogy soha ne annak higgyünk, amit látunk, hallunk, tapasztalunk, érzünk. Hanem annak, amit Önök, Sanyi bácsi, mondanak nekünk.



TEK


Részlet Megyesi Gusztáv írásából:

"Még emlékszünk a márciusi hóviharra, amikor a terrorelhárítás maga jelentette be, hogy egy tüdőtranszplantált férfit mentett ki a hó fogságából, szinte az utolsó pillanatban.
Nem sokkal később aztán a Kisalfold.hu portálon olvasói levél tudatta, hogy nem a terrorelhárítók mentették ki a beteget, hanem három fiatalember. Egyikük így ír: „Futva előbb odaértünk, mint ők, és nekiálltunk a mentésnek. Lapát hiányában kézzel kezdtük kiásni az autót, úgy, hogy ők tízen mögöttünk álltak, és nézték a szenvedésünk. Kis idő után csak egy törött lapátot tudtak felmutatni, mikor már a testvérem emelte ki az urat a gépkocsiból, és átadtuk a szalagkorlát túloldalára a terrorelhárító uraknak.”"
_____________________________________________________________
Forrás: nol.hu; index.hu; hvg.hu      Fotó: Tomcsanyi Domonkos , kisalfold.hu; index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése