2013. szeptember 1., vasárnap

Nevel. És?




Köznevelési tizenhat óra



Lassan befejeződik a közoktatás átalakítása. Kicsit savanyú, áthatóan rózsa szagú, erősen narancs-színű, de miénk. Mert megérdemeljük. Legalábbis az a sok birka, aki elhiszi, hogy 60 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Persze, ha Kövér elvakkantja magát, mit tette ma is, az csak igaz lehet.

Holott csak annak a béremelésnek a háromötödét kapják, amit Hoffman meséi és a köznevelési törvény szerint már 2011-ben meg kellett volna kapniuk. Nem mindenkinek, mert az óvodapedagógusokat ebből épp úgy kihagyták, mint a pedofilokat…

Ezzel a látszólagos és törvénytelen béremeléssel megszüntették az egyéb járandóságokat, mint például a cafeteria, a túlóradíj és a „többszakos” pótlék. A pedagógusoknak most látszólag nő a jövedelme, ha nem is jelentős mértékben, hiszen az infláció miatt a reáljövedelem a három évvel ezelőttinek felel meg. Néhányan rosszabbul járnak, mint a HVG által bemutatott példák közül az az 53 éves, egyetemi végzettségű tanár, aki jelenleg bruttó 293 350 forintot keres. Az új rendszerben az ő fizetése - főleg a túlórapénz és a többszakos pótlék hiánya miatt - bruttó 227 436 forintra csökken. 

Nem folytatom a tankönyvbotránnyal (ahol az államtitkár már szabotázsról beszél), az igazgatói kinevezésekkel. Azzal sem, hogy Hoffmann az Egri Bazilikában tartotta a tanévnyitót. Dicsértessék. Orbán holnap egy törökbálinti iskolában páváskodik. Hogy a seggnyalók bemutathassák a vezérnek, náluk minden rendben volt a tankönyvrendeléssel, behozataják a tanulókkal a korábban átvett könyveket és a padokra halmozzák. Nómális? Kérdezné Besenyő Pista bácsi!

Értelmes európai társadalomban a fentiek miatt százezrek tüntetnének az utcákon és elküldenék gyógykezelésre a kormányt. Birkaországban ezt szinte mindenki elfogadja és természetesnek tartja. Azt a szerintem alapvető emberi jogokat sértő rendeletet is,  ami miatt ezt a bejegyzést írom.


Eszerint a tanulóknak 16 óráig kötelező részt venni az iskolai oktatáson. A nem csak az általános-, hanem középiskolákban is. Érdemes elolvasni ezt a levelet, ami így végződik:


„Elmentek ti az anyátokba, hogy ott aszaljátok 16-ig, és ha ezután még azt látom, hogy a gyerek este 20-ig írja a leckét valamiből, Strassburgig elmegyek, hogy emberiességellenes oktatáspolitikát folytattok!”

Ma délután éppen akkor autóztam el a budai Szent Imre Gimnázium előtt, amikor az évnyitóról jöttek kifelé a diákok. Mindenki fehér ingben, blúzban és sötét szoknyában, nadrágban. Egy kilométerrel odébb, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium előtt tele volt a járda fiatalokkal. Még véletlenül sem viselt senki fehér felsőrészt. Van még remény!



Frissítés
2013.09.01.

A 168 óra által megkérdezett általános iskolában úgy készítették el a szeptember 1-jétől érvényes órarendet, hogy a készségtárgyak, illetve az erkölcs/etika- és hittan-, valamint a testnevelésórák részben délutánra kerültek, s negyed 4-kor érnek véget. Ilyen esetekben nincs felmentés, a szülő nem kérheti el gyermekét iskolán kívüli elfoglaltságra hivatkozva. 

Egyelőre nincs válasz arra, mi lesz azoknak a diákoknak az étkeztetésével, akik eddig a rossz koszt, ételérzékenység vagy egyszerűen anyagi okok miatt nem fizettek be a menzára, hanem iskola után, otthon ettek főtt ételt. 



Frissítés
2013.09.02.


"Minden kezdetnek varázsa van, mondja a híres német költő, Rainer Maria Rilke" - ezzel a mondattal nyitotta meg Debrecenben a tanévet Balog államtitkár. Kvázi miniszter. A balogul sikerült mondatért valamelyik szabotőr beosztottja repülni fog. Ugyanis az idézet Hermann Hesse "Lépcsők" című verséből való. 


Frissítés
2013.09.02.

A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola, valamint sportközpont új épületének avató ünnepségén az ünnepélyes szalagátvágás ideje alatt néhány, úttörőnyakkendőt viselő, a Hallgatói Hálózatot képviselő fiatal tiltakozott a kormány politikája ellen, és egyebek mellett azt skandálták: éljen Viktor, éljen a párt. A tüntetők a Rákosi-korszak stílusában írt szórólapokat osztogattak, és felolvasták évnyitó köszöntőjüket, amelyben "boldogan és reménytelien üdvözlik az új tanévet, s a Pártot, mely elhozta nekünk a megújulást".
Itt látható az index.hu videója...

 ___________________________________________________

Fotó: 168ora.hu; nol.hu; boon.hu; alfahir.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése