2013. augusztus 19., hétfő

Takarékon




Bankrablás törvényesen?



A kormány állami segítséggel, sebtében hozott törvényekkel és másfél milliárd forinttal megmenti a takarékszövetkezeteket. Épp úgy, mint a magán-nyugdíjpénztárakat, az előtakarékosságunkat. Jól megmentette tőlünk, nehogy mi rendelkezzünk felette. A "szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról" szóló törvényt a nyári törvénykezési szünet előtt, rendkívüli sürgősséggel, néhány nap alatt nyomta át a fideszes többség  a parlamenti hurkatöltőn. A kánikulán erősen megbüdösödött.


130 takarékszövetkezet 1600 fiókkal (az OTP-nek „csak” 440 fiókja van) és 1 200 000 ügyféllel rendelkező, azaz a vidéki bankok 120 ezer kistulajdonosától einstandolja a kormány a magántulajdont. Ennyit ér ma Magyarországon a magántulajdon. Egy intézkedéssorozattal el lehet venni a takarékszövetkezetek tulajdonát és állami irányítás alá helyezhető. Félreértések elkerülése miatt: nem a betétesek, hanem a szövetkezeti tagok tulajdonáról, vagyonáról van szó.


Ezek jól gazdálkodó pénzintézetek (voltak), mert rendkívül hatékonyan helyezték ki a hiteleket. Bizonyára azért, mert a kis közösségben jól ismerik az ügyfeleiket. Nyereséges vállalkozások voltak tavaly is, amikor a legtöbb bank veszteséges volt (kivéve az OTP-t, amelyik rekordnyereséget könyvelt el). Ezt a fiókhálózatot fogja megmenteni a fityiszkormány a hagyományosan sikeres pénzintézeti gazdálkodástól.

A fiókok vezetőit, akiket eddig nyílt szavazással választottak meg, most erőből lecserélik, mert az új törvény erre lehetőséget ad. Egy ilyen vezető helyben hatalmi tényező, mert nem csak gazdasági és pénzügyi alapon dönthet hitelről, hanem politikai szempont szerint is. A cél egyértelmű. A többségi tulajdonos néhány év múlva átjátssza majd a haveri körnek a  rossz gazdálkodás és a felelőtlen hitelnyújtás miatt tönkretett bankot, majd államköltségen konszolidálják, akár a Postabankot.

Az állam által megjelölt új tulajdonos a Magyar Posta, ami tavaly 3 milliárdos veszteséget termelt. Láttak önök olyat, hogy a tulajdon leváltja a tulajdonost? - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján Demján Sándor.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint jogi nonszensz, hogy a kisebbségi tulajdonos olyan jogosítványt kap, hogy az általa meghatározott áron többségi tulajdonrészt tud szerezni - márpedig az MFB-n és a Magyar Postán keresztül megvalósul a többségi állami tulajdon a Takarékbankban.

Vajon Csányi miért adott el áron több milliárd forintnyi OTP részvényt? Nem azért mert beteg. Nem azért, mert pénzre van szüksége az új vágóhídja építésre. Ő már tud valamit, amit mi csak sejtünk. Nem véletlen, hogy Orbán balkeze, Lázár János az ország első számú uzsorásnak nevezhette az OTP elnök-vezérigazgatóját.





Frissítés
2013. 08. 23.


Az OTSZ (Országos Takarékszövetkezeti Szövetség) mint felperes jogalkotással okozott kár megtérítése iránti keresetet nyújtott be csütörtökön a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta, az integrációs szervezet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellen, mivel álláspontja szerint minden alperes állami szervnek része volt abban, hogy a Magyar Posta névértéken, 2000 forintos áron jutott hozzá a TakarékBank részvényeihez, ami a reális piaci értéknek mindössze az ötöde. Közölték: augusztus 27-én nincs vége a küzdelemnek, nem adják fel, és ha nem lesz időben alkotmánybírósági vagy alapjogi biztosi állásfoglalás, európai fórumokhoz fordulnak addig, amíg fordítani tudnak a folyamaton.


Frissítés
2013. 08. 27.

Mai napon megtörtént a törvényes állami bankrablás. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és tagszervezetei kényszerből szavazták meg a Takarékbank keddi közgyűlésén az alapszabály módosítására, a tőkeemelésre és a vezető tisztségviselők megválasztására előterjesztett javaslatokat. Így a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemelését is, amelynek révén a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen - a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően - többségi tulajdont szerez a bankban. 


Az OTSZ alelnöke elmondta, hogy elfogadhatatlan, valamint a tulajdon védelméről és a tulajdonnal való rendelkezési jogról szóló alkotmányos garanciákkal összeegyeztethetetlen, hogy a szövetkezeti hitelintézetek és az OTSZ nem rendelkezhetnek valósan a tulajdonjogukkal, illetve a tulajdonjogukhoz kapcsolódó szavazati jogukkal. A törvény erejénél fogva megvalósuló tőkeemelés pedig, amely megváltoztatja a Takarékbankban a tulajdoni jogokat, nem más, mint kisajátítás – tette hozzá.



 __________________________________________________
Fotó: okos-tojas.blog.hu; nol.hu; fbvszosz.hu; maszol.ro; gepnarancs.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése