2013. augusztus 6., kedd

Vízfej





Pálfordulás



Jár-e a cigányoknak ingyen víz a tartós kánikulában? Nem ám úgy, ahogyan a Vízművek osztogatja Budapesten a palackozott ásványvizet. Egyszerűen az utcán lévő közkutakból. Eléggé felborzolta a kedélyeket ez a ma kirobbant, de 5 nappal ezelőtti önkormányzati döntés. Valójában tavaly kezdődött a történet, mert Ózd fideszes városvezetője,
Fürjes Pál tavaly decemberben megkezdte a településen működő 123 közkút fogyasztásának vizsgálatát, amely megállapította, hogy sokan szórakozásra, autómosásra vagy öntözésre használják az ivóvíz biztosítására szánt kutakat.

Ennek következtében zártak el 27-et, illetve csordogálási szintre csökkentettek 62 közkutat, túlnyomóan a cigányok lakta Hétes városrészen. Elég szép arány ez, a 41 ezer lakosú Ózdon, ahol 12 ezer roma él.

Nem vagyok kisebbségi jogvédő. Ők gyakran épp úgy túlzásokba esnek, mint azoknak akik szerint semmi támogatást nem kellene adni a romáknak, gettókba kellene őket zárni vagy vissza zavarni Indiába...

Én más oldalról közelítem ezt a kérdést. Az önkormányzat és a polgármester feladata felől. Mi a legfőbb teendője a városvezetésnek? A törvény szerint segíteni a képviselők munkáját, összehívni és vezetni a testület üléseit, képviselni az önkormányzatot, szervezni a településfejlesztést, a  közszolgáltatásokat, biztosítani a demokratikus helyi hatalomgyakorlást. Továbbá indítványozni, felfüggeszteni, dönteni, gyakorolni…
De egy szó sem esik arról, hogy a közjó érdekében legjobb tudása szerint úgy alakítja a városlakók életét, hogy annak hasznát az egész közösség érezhesse életminőségén.
Bizonyára voltak olyan emberek -romák és „magyarok” is- akik az utcai kútból mosták autóikat. Olyan is, aki szórakozásra használta, mert azzal töltötte fel a purdék műanyagmedencéjét néhány vödörnyi vízzel. Ki irigyli azoktól, akikhez ha be is van kötve a vezetékes víz, azt már régen elzárták, mert munka nélkül nincs miből fizetni a közüzemi díjakat. Én, az adófizető, mert az általam megkeresett pénz egy része is folyik azokból az utcai kutakból! Illetve most nem folyik, legfeljebb csurran-cseppen. Viszont a fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két műszakban folyamatosan locsolja az utakat. Közkútból vételezett ivóvízzel, közpénzből. Azért, hogy a 36 celsius fokos kánikulában 15 perc alatt elpárologjon az 50-60 fokos aszfaltról...

Könnyű leírnom, hogy a foglalkoztatásról a kormánynak és a polgármesternek kell gondoskodnia. Azt azért megjegyzem, hogy a 2010-es orbáni ígéretből, miszerint négy év alatt -ami később 10 évre módosult- 1 millió munkahelyet hoz létre az új kormány, növekedés helyett csökkenés lett. Csak a közmunkások száma nőtt. Ebbe a térségbe amúgy sem igyekeznek a beruházók. Ahol van munkalehetőség, ott sem jut a csokisoknak. Jó poén volt? Hát erről van szó! Kicsit cigányozunk, zsidózunk, buzizunk. Aztán mire észrevesszük, hogy ez már nem vicc, akkor már késő!

Mi a polgármester feladata akkor, amikor nő a vízfogyasztás? Nem az, hogy a rekkenő hőségben elzárja a csapot! Be lehet vezetni ésszerű vízkorlátozást! Aki locsolótömlőt köt az utcai csőre, netán autót mos, azt bírságolják meg, feltéve hogy a jogszabályok ezt lehetővé teszik.
Ott, ahol ilyen népsűrűségben élnek emberek, közegészségügyi veszélyt is jelenthet az ilyen drasztikus vízkorlátozás. Nem csak ivásra, főzésre használjuk a vizet, hanem tisztálkodásra, mosogatásra és wc öblítésre is. Szar ügy, de ahol nem pottyantós a budi, ott már csak ilyen a water closetAz igazán büdös most következik. Az ellenzéki „hecckampány” nyomására a polgármester Nyakó István szocialista képviselővel megállapodott arról, hogy ott, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, a közkutak teljes kapacitással működnek majd a kánikulában. Ezt közölte hétfőn délben az MTI (ez vajon miért nem nemzeti).  Két órával később pálfordulás történt, mert azt mondta Fürjes Pál, hogy lopni sem plusz negyven fokban, sem mínusz tíz fokban nem lehet, ezért a kutak zárva maradnak.
Rosszul tudja, mert lopni lehet, csak nem szabad. Például doktori disszertációt, trafikot, földet, pályázatot, takarékszövetkezetet, szavazatot és bizalmat sem. Nemzetet, országot a legkevésbé!
Egy Fidesz-KDNP jelöltként városvezetői rangot szerzett senkinek valakinek illene ismernie a Tízparancsolatot! Nem feltétlen romungro nyelven, elég magyarul. Hazudni sem szabad, de lehet. Magyarul is. Az a kérdés, hogy meddig?!

Frissítés:
2013.08.06.

A Die Presse ír arról, hogy Ózd tavaly másfél milliárd forintnyi támogatást kapott a svájci kormánytól vízhálózat fejlesztésre, éppen a hátrányos helyzetben élők megsegítésére. 



Frissítés:
2013.08.06.


Rekordot döntött a hétvégén a strandolók száma az Ózdi Strandfürdőben. A hőséget ma is sokan próbálták átvészelni a vízben, de megnövekedett a fagyi, a víz és a sör fogyasztás is városban. Ez a vezető hír az ozd.hu városi portálon.

"Már délelőtt is sokan hűsöltek a vízben. A kismedencében pedig szinte minden gyereknek vizes volt a feje is… A városban már nehezebben lehetett kibírni a hőséget, de szinte minden járókelő kezében ott volt a vizes flakon, vagy a fagyi. Az előrejelzések szerint a hőség a hétvégén is folytatódik, és a jövő hét első napjaiban sem várható enyhülés."

Arról, hogy a város egyes részein elzárták a közkutakat semmilyen tájékoztatás sem olvasható. Arról sem, hogy a strand éves üzemeltetési költsége 90 millió forint.

Frissítés:

2013.08.07.

F. Pál polgármester ma délután helyreállítatta a város vízszolgáltatását. Mint mondta, a kánikulára való tekintettel nyitották ki a kutakat, bár a lezárás, korlátozás jogszerű volt.

Nem így gondolja C. Roth, a német ökopárt vezetője, mert szerinte ez humanitárius botrány, a Fidesz vezetése alatt "nyílt lábbal tiporják az emberi jogokat". Az Ózdon történtek "életveszélyes állami rasszizmust jelentenek".
_____________________________________________
Fotó: hirek.ma; life.hu; index.hu; like.kistucsok.eu; kapcsolat.hu


1 megjegyzés:

  1. Én a saját garázsomból saját víz mérő által szolgáltatott vízzel sem moshatom le a garázs előtt az autót, mert a garázs előtti terület közterület.

    VálaszTörlés