2013. szeptember 25., szerda

Fals






Írhatnék a legújabb (sokadik) Papcsák botrányról. Netán Áder vatikáni porhintésérőlEsetleg a köpönyeg- és gyomorforgató szilvásváradi országgyűlési képmutató képviselőről? Vagy inkább a fidesznyikek bajai választási csalásáról? A szombathelyi drogos városvezetőről? A Pető Intézet kivéreztetéséről? Ezek eléggé közismertek, bár szerintem nem kapnak kellő hangsúlyt és figyelmet.


Aminek semmi sajtóvisszhangja nem volt, az múlt heti állampolgári eskütétel az Operában. A Magyar Nemzeti Állami Operaházban, aminek főigazgatóját Ókovácsot személyesen a főméltóságú kormányzó úr nevezte ki. Ez a szilveszteri kabaré ötlet a Falstaff nyilvános főpróbáján valósult meg. Az előadásra jegyet váltó nézőket (és bérleteseket) csak nagy késéssel engedték be az épületbe, miközben az Andrássy út forgalmát három autóbusz bénította meg. A fizetőnézők legnagyobb döbbenetére a zenekari árok üres volt, viszont a színpadon a főigazgató, a kerületi polgármester asszony és egy helyettes főhalljakend államtitkár mellett változatos öltözékben felsorakozott 32 civil.



Mint Ókovács Szilveszter elmondta, ők határon túli magyarok, akik most teszik le az állampolgári esküt, amit ünnepeljünk a himnusz eléneklésével. Rá is zendített, a jelenlévők tétovázva csatlakoztak. Operában ilyen gyalázatosan még senki nem hallhatta Kölcsey és Erkel remekművét, méghozzá hangszeres kíséret nélkül. 


Ezt követte az elnyújtott ceremónia a prominensek beszédeivel és a botrányos esküvel. Hassay polgármesternő olvasta fel az eskü szövegét:      én, ...... esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. 

Az „én” után várta, hogy a delikvensek mondják a nevüket, de pisszenést sem lehetett hallani…   Kis hiba történhetett az eligazítás során. Az államtitkárságon ugyancsak, mert honlapjukon nem 32 polgárról, hanem csak 22-ről tesz említést a beszámoló. De hogy méltóképpen fejeződjön be az operarajongó nézőkre erőszakolt ünneplés, Ókovács a jelenlévőkkel még egyszer elénekeltette a himnuszt, ezúttal az időközben lábujjhegyen besettenkedett muzsikusok zenei aláfestésével. Szegény Verdi remélem nem forgott a sírjában, de az épület homlokzatán sem!

 _________________________________________________________

Fotó: amdala.hu; felvidek.ma; panoramio.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése