2015. július 5., vasárnap

Csalán



Magánvagyon



A korábban kiagyalt, elvetélt vagy túlzott kiadásokkal járó projektek után talán itt az ideje, hogy akik az olimpiai beruházás felelősei lesznek, tegyék kockára saját vagyonukat is, ne csak a köz pénzét tegyék kockára. Ilyesmit javasolt negyedszázada Kornai János közgazdászprofesszor, és ez manapság aktuálisabb, mint valaha - írja Farkas Zoltán a HVG-ben.


Lemondott világkiállítás, elbukott labdarúgó EB, kárba veszett olimpiai megvalósíthatósági tanulmány, az eredeti költségvetést súlyosan túllépő beruházások sora – sokban van már a magyar adófizetőknek, hogy kormányai olykor nagyot álmodnak. Az elvesztegetett milliárdok egy részét felelős gazdálkodással biztosan meg lehetett volna spórolni, de az sem ártott volna, ha a parancsnoki posztokra kinevezett káderek anyagilag is felelősek lettek volna azért, amit művelnek...

...Azok a kormányzati tisztviselők, bizottsági tagok, minisztériumi biztosok, akik az előterjesztésért felelősséget vállalnak, ajánlják fel jelzálogként személyes vagyonukat: öröklakásukat, nyaralójukat, autójukat, műtárgyaikat. Az előterjesztés melléklete tartalmazza ezeknek az értékeknek a teljes leltárát. Maguk döntsék el, hogy személyes tulajdonukból mit vonnak ki a jelzálogként felajánlott vagyon alól, de legyen nyilvánvaló, hogy amit felajánlanak, az valóban sokat jelent a számukra. Nem a várható befektetéshez képest legyen nagy ez az érték, hiszen annak nyilvánvalóan csupán csekély töredéke lehet. De foglalja magába az előterjesztő személyek eddig végzett munkája gyümölcsének számottevő részét... ...Kornai János szavait persze lehet szó szerint és képletesen is érteni, a lényeg azonban az, hogy aki más pénzén hazardíroz, főleg, ha a köz pénzén teszi ezt, akkor valóban tegyen fel személyes tétet is. Mert az láthatóan és bizonyítottan nem elég visszatartó erő, hogy ha nem jön be, amit ígért, akkor leváltják, belebukik...
...Mindemellett illő volna a megaprojektek költségkereteit is törvénybe foglalni. (Az expo-törvény megalkotói, mint láttuk, ezt megtették.) Ezzel szemben a 2024-es olimpiai játékok megrendezéséről szóló országgyűlési határozat a tervezett ráfordításokat megspórolja. A hatástanulmány nyilvánosságra hozásáról a PwC szerint a megrendelő dönt, aki a jelek szerint a dokumentumot titkosítja. Pedig az kiderül az országgyűlési határozat tervezetéből, hogy a megrendezésben a költségvetési források lesznek meghatározóak. Vagyis itt már belép a felelősség kérdése. Kornai azt sugallja, ne érjük be a „puha” politikai felelősséggel, társítsunk mellé személyeset, anyagit is.
De az országgyűlési határozati javaslat még ennél is szörnyűségesebb. Mert azt azért könynedén a cinizmus kategóriájába lehet utalni, hogy az olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket a javaslat szerint a egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Nagyobb esély mutatkozik az ellenkezőjére: az olimpiai előkészületek extra terheit a költségvetés az egészségügytől (oktatástól, szociális kiadásoktól) fogja elvenni.
Ezért aztán érdemes Kornai János javaslatát szó szerint értelmezni, nem csak jelképesen. Például a következőképpen: az előterjesztő Rogán Antal tegye föl a Pasa lakóparkban lévő lakását, Orbán Viktor a felcsúti birtokát, hogy szándékaik komolyságát tettekkel támasszák alá. Ha az olimpia nyereséges lesz, részesüljenek vaskos jutalomban, ha nem, akkor bukják el az ingatlanokat.
__________________________________________________________________
Forrás: hvg.hu   Fotó: nol.hu; 444.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése