2015. május 29., péntek

Ötéves terv

                                    Elmúltötév

A Népszabadság szerkesztőségi cikke:

Amennyiben egy kormányzati kurzus mérlegét szeretnénk megvonni, nincs egyszerűbb módszer a nyertesek és a vesztesek számbavételénél. Az Orbán-éra sikerembere és abszolút győztese Mészáros Lőrinc, az öt év alatt milliárdos építési vállalkozóvá és földesúrrá nőtt egykori gázszerelő.
Ott vannak a nyertesek között a jelenlegi kormányfőnek különféle szolgálatokat tett, közjavakból megjutalmazott vazallusok (Kékessy Dezső volt párizsi nagykövettől Bátorfi Béla udvari fogorvosig) meg az Orbán-hűségből várat építő ifjú politikustehetségek (futsalcsapatostul).
Ott van Németh Szilárd, a rezsiharcos, Kerényi Imre, a NER bolondja, Andy Vajna, a nemzeti kaszinós és persze Tiborcz István, a „first son-in-law”, aki helyett mostantól megeshet, hogy strómanok aratják le a termést.
Egy nyertestípus viszont fájdalmasan hiányzik: a polgár, aki a hatalomtól függetlenül tudott biztos egzisztenciát felépíteni 2010 és 2015 között.

A veszteseket nehezebb felsorolni, mert sokkal többen vannak: diákok, rokkantak, betegek, rendvédelmisek, közalkalmazottak, egészségügyiek, pedagógusok, családi gazdálkodók, munkanélküliek, szegények, szegény gyerekek, nők, másképp hívők, másképp szerelmesek, sajtómunkások, közmédia-fogyasztók meg az összes keményen dolgozó kisember – őket mind a cső rossz végére állította a nemzeti együttműködés.
És nem az a valódi kérdés, hogy jobban járt volna-e az ország egy fordított leosztással, hanem hogy lesz-e itt valaha olyan rendszer, amelynek a mostani vesztesek lesznek majd a nyertesei. 
   ________________________________________________
                                                                                   Forrás: nol.hu   Fotó: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése