2015. május 26., kedd

Alfától...





Az utolsó zsetont még Orbán Viktorra!



Az Omega együttes nevű szórakoztatóipari vállalkozás utoljára 1977-ben állított elő a maga kategóriájában magabiztosan versenyképes könnyűzenei terméket; az Időrabló című bakelitkorongra nyomott hanglemezt.


Részlet a Magyar Narancs szerkesztőségi cikkéből:



Ami szomorú dolog, de elkerülhetetlen: Kóbor János már nem fog megújulni, s a többiek sem. Az viszont simán lehetséges, hogy Kóbor még lát egy zsetont az asztalon, amiről úgy gondolja, hogy ha jó helyre rakja, akkor kitart még egy darabig. Kitart addig, amennyi még hátra van. Tényleg a legvégéig.



Kóbor pedig ezt a zsetont feltette Orbán Viktorra. Mi úgy látjuk, hogy rossz helyre tette, s így tudja a másik omegás, Mihály Tamás is, aki most kézzel-lábbal tiltakozik, s azon van, hogy az Omega nevet valahogy kimentse abból a szarviharból, ami a miniszterelnök budija mellett világ röhejére felhúzott stadionban éri. Hogy Mihály ez irányú igyekezete mennyire eredményes vagy eredménytelen, az sajnálatosan nem csak az ő kiállásán és Kóbor reakcióin múlik, abban benne van a politikai kötöttségű művészet minden hendikepje, s rajta van az itt tárgyalt időszak összes sara – egyszóval lehetetlen küldetés. Merthogy Kóbor rossz helyre tette az utolsó zsetont, tudja ő maga is, hisz különben miért mondana olyan hülyeségeket, hogy ő, mint építész… soha nem volt az, de ez nem is érdekes. Zenészként is tisztelhetné nyugodtan Makovecz Imrét – de ráfogni egy fellépést az Orbán Stadionban, nos, ilyet csak az tesz, akinek nem jut jobb az eszébe.

Mindegy, láttunk már nagy művészeket is kilógni pitlák politikusok zsebéből, mi túléljük valahogy ezt a nem túl jelentős esetet. De az Omega nem. Az Omega csak addig él, míg lesz élő tanúja annak a ’62 és ’77 közti kornak – utána vége, marad egy banda emléke, akik Orbán Viktornak húzták. Igaz, ebben legalább következetesek, hisz már az 1994-es választási kampány fiatal demokrata plakátjain is ez a három név szerepelt: Omega, Fidesz, Quaestor…
__________________________________________________________________
Forrás és fotó: magyarnarancs.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése