2015. május 8., péntek

Elnök




Nemzeti extraprofit



Gomperz Tamás eszmefuttatása a HVG-ben:



1,8 milliárdot szakított Mészáros Lőrinc. Vagy valaki a nevében. Nem épp nonprofit társaság ez.
Na, akkor fussunk neki még egyszer. Az eddigi próbálkozások ugyanis nem jártak sikerrel. Ezt onnan lehet tudni, hogy sehol nem látni a forradalmi tömegeket. Mészáros Lőrinc 1,8 milliárd forint osztalékot vett ki a céges forgalma után. Fideszes szóhasználattal ekkora extraprofitra tett szert. Mivel az ő cége szinte kizárólag az állammal üzletel, az extraprofitját a nép dobta össze neki. Ami tehát 1,8 milliárd forint. Idén. Tavaly csak 1,6 milliárd volt. Mint tudjuk, az a cél, hogy mindenki lépjen egyet előre.

Gyors ellenőrzés, forradalmi tömeg még mindig sehol, akkor próbáljuk másképp: az állam megbízza a miniszterelnök barátját egy (sok) munkával. Aki ezért kap (sok) pénzt. Abból fedezi a munka elvégzéséhez szükséges kiadásokat. Na, ezen felül maradt meg az 1,8 milliárd, amit hazavitt. Amennyiben nem úgy viselkedne, mint egy utolsó vérszívó multi, hanem tisztességes nonprofit vállalkozásként működne, akár a kormány által megálmodott közműszolgáltatók, akkor ennyivel kevesebbe kerülne a népnek vele dolgoztatni.

Az utca csendes, senki nem megy sehova, valamit biztosan nem jól csinálok.

Az osztalék, az jövedelem. Ha a miniszterelnök kedvenc gázszerelője állami alkalmazottként tevékenykedne, akkor nem kereshetne többet havi kétmillió forintnál. Így viszont 150 milliót keres havonta. Pusztán azért, mert úgy teszünk, hogy ez egy piaci cég, és nem az egyes számú állami építőipari vállalat, amelynek a piacon nagyjából annyi esélye lenne a túlélésre, mint Conchita Wurstnak az Iszlám Állam rögtönítélő bírósága előtt.

Úgy látszik, ettől sem nyílik ki a zsebekben a Molotov-koktél.

Vessünk egy pillantást akkor erre a szupervállalkozóra. Ő nem tartozik a párt neopiperkőc vonulatához, Habony Árpád Prada titokzoknija többe kerül, mint Mészáros Lőrinc teljes öltöny- (1 db tsz-elnök stílusú) és nyakkendő- (1 db piros csíkos és 1 db kék csíkos) kollekciója. Drága autói nincsenek, a Századvég frissen diplomázott elemzőjének jobb órája van, még a háza sem kerülhetett sokkal többe, mint egy pasaparki babakocsi-tároló. Ezen az emberen nem látszik, hogy felvesz évente közel kétmilliárd forintot. Akkor hova kerül az a pénz, vajon hova?

Föladom.
________________________________________________________________________________
Forrás: hvg.hu    Fotó: parameter.sk




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése