2015. április 14., kedd

Tragikomikum



A nemzeti tragédia: utolsó felvonás



Írta és rendezte: Gyurcsány Viktor
Valójában Gomperz Tamás írta a hvg,hu-n...

Tapolcán járt a miniszterelnök kampányolni, személyesen. A tét nagy, annál csak a tanácstalanság nagyobb. Nem működnek a régi módszerek, a zsoldosok tivornyáznak, ellenség híján magát zabálta fel a hadsereg. Ha ezt a körzetet is elveszítik, átszakadhat a gát. És amikor egy piramisjáték bedől, akkor nagyon gyorsan dől be.
Taps a nézőtér baloldalán.
„Úgy kell felrángatnom Gyurcsányt magam mellé a színpadra” – mondta a helyszínen Orbán, arra utalva, hogy azóta nem megy a szekér, amióta nincs igazi, a táborában egyszerre félt és egyszerre gyűlölt kihívója. Egyedül nem megy.
Szerencsére nem kell a házi mumust annyira rángatni, ugrik magától, ha túl nagy pácba kerül az alteregó: három nappal a választások előtt kifejezetten látványos kánkánt járt a porondon. A zseniális időzítés nagymestere szidta Simicskát (Orbán ellenfele), szidta a korrupt szocialistákat (az ő jelöltjük indul Orbán ellen a választáson), szidta a volt pártpénztárnokát (aki már nem tagja a parlamentnek, ellentétben vele, aki a párt elnöke volt a szóban forgó időszakban), végül gyengéden felmentette magát (sokat sejtett, de túl keveset tudott – höhöhö).
Látható, ha az a rendezői szándék, még némi vetkőzésre is hajlandó.
A hívei már magyarázkodnak mindenfele, hogy nem is mondott olyat, amit korábban ne mondott volna, nem kell a kánkán is csomót keresni. Ami igaz, egy régi műsorszámmal ugrott be, csak hogy ott lehessen Orbán mellett a színpadon.
Taps a nézőtér jobboldalán.
A magyar közélet egyik rejtett dramaturgiai törvényszerűsége, hogy amikor az egyikük helyzete már-már végzetesen megrendül, valahogy mindig segítőkezet nyújt a másik. 2006 nyarán, a második elvesztett választás után, olyan közel került Orbán a párton belüli bukáshoz, mint a magyar nép Kazahsztánhoz, de jöttek a sajnálatos őszi események, és Orbán megmenekült.
Akkor viszont Gyurcsány került bajba, a város lángokban állt, a frakció elbizonytalanodott, de az Orbán által adott 72 órás ultimátum kirántotta őt a csávából, mert a világon nincs olyan párt, amelyik ilyen helyzetben engedne a terrorista zsarolásnak.
És ez így megy azóta is. Még csak az sem biztos, hogy szándékosan. Amikor éppen eltűnhetne a színről az egyik, koncepciós eljárást indít ellene az ügyészség. Ezzel visszahozza. A másiknak zuhanni kezd a népszerűsége, de a pártalapítós-összefogós produkció a problémáját megoldja. Fordulatos történet, sok előadást megélt, lassan mégis leveszik a műsorról. A színház közben tönkrement, a közönség elmaradt, már nem érdekes a két öregecskedő primadonna ripacskodása. Ezért új hőst írtak a darabba. A belépője sikeres volt. Hamarosan övé lesz a főszerep.
Taps a szélsőjobboldalon.
Függöny.
___________________________________________________________________
Forrás: hvg.hu    Kép: hungarianvirtus.wordpress.hu; okos-tojas.blog.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése