2015. április 8., szerda



Folytassa kifulladásig!



Gomperz Tamás írás a hvg.hu -ról:

Egy éve volt a választás. Jó, hogy Orbán győzött. Csak így nyerheti el méltó jutalmát.

Mi lett volna, ha. Egy évvel a választások után ideje szembenézni ezzel. Mi lett volna, ha nem a Fidesz nyer tavaly? ...   ...Ha nem a Fidesz nyer tavaly, akkor nincs illiberális állam, nincs tolmácsot kérek, nincs Orbán egy geci. Nincsen keményen dolgozó kisember. Nincs köztévés összeomlás, útdíjas összeomlás, diplomáciai összeomlás. 30 éves paksi titkosítás sincs. Nem lett volna kitiltási ügy, Simicska-ügy, Szijjártó-ügy. Nem döntik magukra a brókercégüket, nem játsszák át az országot az oroszoknak, és nem kúrnak ki a néppel minden áldott vasárnap. Ha tavaly veszítenek, akkor nem árulják el, hogy a polgári értékekkel csak a híveket hülyítik, és – ezen értékek hiányával szoros összefüggésben – nem létesülne csónakázótó a sertéstelep és a stadion között Felcsúton...
...A nagy nap akkor fog ránk virradni, amikor az összes fideszes lopásban, szemétkedésben és kóklerságban mindenki magát a rendszert látja majd, és nem a rendszertől független sajnálatos tévedéseket. Itt még nem tartunk. A folyamatot leginkább a fontolva csalódó társutasok küzdelme szemlélteti. Az eredeti eszme, mondják, szép volt, csak a megvalósításba csúszott hiba. Talán még megreformálható. Jól ismerjük ezt. Amikor a kormányhivatalt óvodások dicsőítik, azt mondják, hogy ez sajnálatos túlkapás. A komcsi híradó: szerencsétlen túlkapás. A vasárnapi zárva tartás: megmagyarázhatatlan túlkapás. Pedig ezek nem egyedi hibák, a rendszer lényegéből következik mindegyik. Az óvodások énekeltetése benne volt a 2010-es győzelem után mindenhova kifüggesztett Nenyiben. A komcsi híradó nem túlkapás, hanem szükségszerűen következik a Fidesz évtizedes, vezérelvű alapszabályából. Ahogy a vasárnapi zárva tartás is.
Ez az azonosság-tétel lényege. Nincs kétféle Orbán. Az egyik, aki üzleti vállalkozásként működő katonai szervezetet formált a Fideszből, és a másik, aki alázattal kormányozná a szabadságukban kiteljesedő polgárokat. A NER pontosan olyan lett, mint a Fidesz, ezt előre lehetett látni, mindkettőt a saját képére teremtette az az ember, aki táviratban üzente meg a tengerpartról az engedelmes frakciójának, ki lesz a köztársasági elnök. Gusztustalan volt az eszme már az első pillanatban, rendszert váltani mégsem lehet azok nélkül, akik hittek benne. Ez a szomorú matematika...
...Régi törvényszerűség, hogy amikor egy kormánynak, pártnak, értelmiséginek végképp nem jut eszébe semmi hasznos, akkor pótcselekvésként egy újabb nyomorult szobrot állítana valamelyik történelmi sorscsapásnak. Innen nézve biztosak lehetünk abban, hogy tele lesz Orbán-szoborral valamikor az ország, mert amit most hárommillió éhezőnek, a liberális demokrácia felszámolásának és nemzetközi elszigetelődésnek látunk, az idővel büszkén vállalt hagyomány lesz a jobboldali mitológiában.
Kivéve, ha egy svájci bankszámlába bukna bele. Egy vadászgéptenderbe. Egy saját lábon álló családtagba. A vérveszteség sosem befolyásolta különösebbképpen a történelmi emlékezetet, tolvajokból viszont nehéz hőst faragni. Hülyén nézne ki a lovas szobor talapzatán a stilizált sertéstelep.

Mi lett volna, ha nem lopják el az egész országot? Akkor azonnal el kellene zavarni őket. Így viszont még adhatunk nekik egy kis időt, hogy a történelmi küldetésüket bevégezhessék.
_________________________________________________________________
Forrás: hvg.hu      Fotó: likeolj.hu; 168ora.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése