2015. március 30., hétfő

Jogállamot!

                            Jogállamilag a jogállamért



Bitó László írása a Népszabadságban (részlet):

Már évek óta folyik a vita baráti társaságokban és szakértői konferenciákon a jogállam helyreállításának lehetséges módjairól. Sokan állítják, hogy ez csak jogállami módszerekkel képzelhető el, de ez felveti a kérdést, hogy miként lesz meg a kétharmad a jogállamot gyalázó törvények törlésére és átírására.
Viszont azok, akikben az önkényes, buja, egyéjszakás törvények és gyakori változtatásuk, diszkriminatív végrehajtásuk miatt már nagyon felment a pumpa, az ilyen békés megoldás helyett többnyire azt remélik, hogy a népharag fogja elsöpörni a jogállamiságot megbecstelenítő kormányt. Nem veszik számításba, hogy ez leginkább a radikális elemek táborát erősítheti. Márpedig nálunk a Jobbiknak akár csak pár százalékos további erősödése is végzetes lehet.

Mindennek ellenére nem engedhetjük meg, hogy a félelem a forradalomtól megbénítsa kiállásunkat a jogállamért, mert akkor Orbánék olyan fegyvert kapnak a kezükbe, amellyel bármikor megadásra kényszeríthetik mindazokat, akikben él ilyen félelem...


...A jobb parlamenti képviselet reményében a Demokratikus Koalíció előre hozott választásokat akar elérni másfél éven belül. Ha sikerülne a terv, és ha addig nem kényszerítjük Orbánékat a helyreállításra, ez a Fidesz nagyon igazságtalan választási rendszerének szabályai szerint folyna le. De az egyfordulós rendszer nemcsak a Fidesznek, hanem az egy pártba tömörült radikális jobboldalnak is kedvezni fog, szemben a több pártba tagozódott demokratikus ellenzékkel. Pláne, ha ideszámítjuk a szavazatokat elszívó LMP-t is...

...Az, hogy a nép végre hallatta a hangját, hetek alatt elvezetett a fideszes pártegység fellazulásához, például az „urizálást” – vagyis a korrupció gyümölcsének korlátlan élvezetét – elítélő belső kritikához. A lényeg az, hogy a messiási küldetésében hívő kedves vezető nem volt felkészülve az őszi tüntetésekre, mivel csaknem öt éven át nem ütközött számottevő belső vagy külső ellenállásba.
A minden eddiginél esztelenebb kapkodás és a fideszes kormánytagok ellentmondásos kijelentései mutatják, hogy a tüntetések nem csak Orbánt rendítették meg, bár felismerhettük Orbán Achilles-sarkát: reflektorfénybe került nyúlként bénította meg őt az ezernyi okostelefon fénye. És a mögülük kihangzó „Takarodj!” felszólítás, amely nem is olyan régen még édesen csenghetett a fülének, amikor a hívei így adtak hangot tudatosan felszított gyűlöletüknek. Az elmúlt fél év kétségkívül bizonyította, hogy a békés tüntetések folytatásával – és ha kell, a polgári engedetlenség bevezetésével – Orbánékat térdre lehet kényszeríteni...
...De ettől még a kétharmados törvények megmaradnak. És a legfontosabb intézmények élére n-szer 9 évre beültetett pártkatonák is túlélhetnek egy kormánybukást. Mielőtt az előre hozott választásokat megkockáztatnánk, ki kell használnunk a Fidesz majdnem kétharmadát: folyamatos nyomásgyakorlással ki kell kényszeríteni, hogy visszatérjünk azokhoz a demokratikus alapokhoz, amelyek a rendszerváltással létrejöttek. És amelyek alapján befogadtak minket a NATO-ba, az Európai Unióba, és csatlakozhattunk nemzetközi egyezményekhez.
Ezek betartására is rákényszeríthetjük a kormányt hatásos tüntetésekkel. És ha kell, polgári engedetlenséggel, a békés nyomásgyakorlás minden számunkra elérhető eszközével. Újra kell kezdenünk a demokrácia felépítését! ...."
__________________________________________________
Forrás és karikatúra: nol.hu    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése