2014. április 5., szombat

Voks




Esélylatolgatás



A választás előtt egy nappal illik egy szubjektív összefoglalóval megtisztelni az olvasót. Szerintem sem tisztességes, sem demokratikus nem lesz ez az országgyűlési választás. Legfeljebb törvényes. Csakhogy a kormányzópárt esélyeit növelik azok az illegitim törvénymódosítások, amiket saját maguk fogadtak el a hatalmuk bebetonozásának érdekében. Hosszú és lehangoló ez a lista, de érdemes felidézni. Hamarosan tananyag lesz jogi tanszékeken, mint az antidemokratikus kormányzás megszilárdításának egyik alaptézise.



  • Megadták a szavazati jogot a határon túl élő magyaroknak. Így a könnyített eljárással (egy kérdőív kitöltésével) boldog-boldogtalan honosíthatott. Ők most levélben szavazhatnak. Sőt, azok viszik helybe a szavazólapokat (és gyűjtik össze), akik az állampolgárságot is intézték. Tőkésék már utcai sátrakban "segítenek" kitölteni a szavazólapot. Magyarországon élő magyar állampolgár diszkriminálva van, ő nem szavazhat levélben.
  • A külföldön dolgozó magyarok sem küldhetik el voksukat levélben. Nekik a külképviseleten kell személyesen megjelenniük, ami esetenként több száz kilométerrel és jelentős költséggel járhat. Ők hátrányban vannak a külhoni magyarokkal szemben, kisebb az érdekérvényesítési lehetőségük. Előírás volt az előzetes regisztráció is, így már most tudjuk, hogy mindössze 8 százalékuk fog élni a szavazati joggal. 

  • A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt bürokratikus módon nehezítették. Már az elég volt az elutasításhoz, ha a születési helyhez a kérelmező nem jelölte meg a kerületet. Pelenkában ugyan még senki nem doktorált, de a születési név rovatba mégis így kellett volna írnia annak, akinek a személyi igazolványában ez szerepel. 

  • Átrajzolták a szavazókörök területi határait oly módon, hogy a hagyományosan baloldali többséget jelentő körzetekből.
  • Megszűnt a kétfordulós választás.
  • A kampányfinanszírozás miatt haszonszerzés céljából jöttek létre bizniszpártok. Ezek közül többnek sikerült országos listát állítania. Nem meglepő módon többnyire éppen ott, ahol erős a baloldali jelenét.
  • Ezek a "kamupártok" bizonyíthatóan másolással szerezték meg az ajánlócédula helyett bevezetett aláírási ívek egy részét, ami törvényesíti a visszaélés lehetőségét. A választási iroda kapacitáshiány miatt utasította el a feljelentést, ami önmagában vicc. Létrehoztak egy rendszert, amiről elismerik, hogy átláthatatlan.
  • A megtévesztés érdekében Összefogás és Együtt 2014 néven alapítottak pártokat. Mivel a szavazólapon ezek megelőzik az utolsó előtti helyen lévő Kormányváltókat, így tévedésből többen beikszelhetik majd őket.
  • Az elmúlt hetekben megindult a tömeges átjelentkezés. Azokból a kistelepülésekből, ahol egyértelmű a jobboldali fölény, sokan bejelentkeztek a főváros azon kerületeibe, ahol a Fidesz gyengélkedik. Friss adat szerint 125 000 választó jelentkezett be fővárosi lakcímre és így ott fog szavazni. Tegnap a XI. kerületbe 14 000 új lakó érkezett, Budapestre 28 000. Egyetlen nap alatt. Mi ez, ha nem törvénysértő?!
  • A kormánypropaganda "jobban teljesít" a Fidesz szócsöveként. Közpénzen. Akár a közmédiumnak csúfolt televíziók és rádiók, amik a kormánypártokat csak jó színben tüntetik fel, a másik oldalt sötéten és elmarasztalóan. Politikai pártok nem hirdethetnek, a CÖF viszont igen. Vitaműsorokat évek óta nem látunk.  A közterületi plakátolás szabályozása is a Fidesznek kedvez. Lámpaoszlopokra tilos plakátolni, viszont az óriásplakáthelyek 80 százaléka a simicskabirodalom tulajdona. 
  • A mai napig él az a tévhit, hogy 2010-ben a választók 2/3-a szavazott a Fideszre. Nem igaz, ugyanis 51,7 százalékkal lett kétharmados többségük a parlamentben. Az új választási törvény értelmében ez már 4/5-ös többséget jelent.



A legfrissebb közvélemény kutatási adatok alapján a következőkre számíthatunk vasárnap:




Én másként látom az esélyeket, mivel egy megfélemlített, elnyomott társadalomban a megkérdezettek a megtorlástól való félelmükben nem adnak őszinte választ. Márpedig a kormányerő túl sok embernek lépett a lábára ahhoz, hogy a fenti arányok valósak legyenek. 
Szerintem az előzetes várakozáshoz képest a baloldal nagy meglepetésre győzni fog, de Áder a Fidesz-KDNP-Jobbik koalíciót bízza meg kormányalakítással. Oszt jónapot!
_____________________________________________
Fotó: focishop.hu; 444.hu; origo.hu; index.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése