2014. március 24., hétfő

Őexcellenciája





Támogatásra szorulók




"Őexcellenciája Orbán Viktor úrnak, Magyarország miniszterelnökének...  .„Néhány napon belül, április 6-án országodban parlamenti választásokra kerül sor, és eldől, hogy a jövőben ki irányítja kormányfőként Magyarország sorsát. Ezt a jó alkalmat szeretném megragadni, hogy biztosítsalak arról, Te és pártod, a Fidesz, teljes támogatásomat élvezik”

Orbán levelet kapott az egykori német kancellártól. Vagy a jelenlegi berlini magyar nagykövettől? Netán Kumin írta? Ugyanis Kohl a Der Spiegel szerint 2008-ban agyvérzést kapott és olyan egészségkárosodást szenvedett, hogy ilyen levél írására vagy diktálására képtelen. A kancellártól amúgy is idegen az a harcias, háborús gondolkodásmód, ami Orbánra és harcostársaira annyira jellemző: "Európa a mi sorsunk, és ez legelsősorban a háború vagy béke kérdése marad"  -  többek közt ez olvasható a levélben.

Azt nem írta, hogy Orbánt tartja szellemi örökösének? Ugye Antall József sem mondott ilyet, de ki hallotta? Akár mondhatta volna, legalábbis ezt sugallja sok kormányközeli okostojás.

Meglehetősen furcsa a fordítás is. Talpnyaló alattvalók szokása a nagy kezdőbetűk  indokolatlan használata. Biztos, ami biztos. Angela Merkelnek jól jött ez az üdvözlet, mert így neki már nem kell blamálnia magát. Orbánnak viszont most közzé kellene tennie a demokratikus államok vezetőitől kapott vagy a következő néhány napban érkező biztató, támogató leveleket, táviratokat. Vajon lesznek-e ilyenek, vagy csak azrbajdzsáni, kazahsztáni, orosz és kínai küldeményt hoz a posta? Netán észak-koreait és iránit?



FRISSÍTÉS
2014. 03. 25.


Ara-Kovács Attila szerint nagy valószínűséggel hiteles Helmuth Kohlnak Orbán Viktorhoz írt levele. A levélből Angela Merkel kancellár húzott hasznot, mert így nem kellett magát kompromittálnia egy ilyen levéllel. Feltételezhető ugyanakkor, hogy a levelet a súlyosan beteg ex - kancellár helyett egy magyarul tudó, a Kohl adminisztrációhoz közel álló személy írta meg, amire a család rábólintott. Az egész jelenség kellemetlen, mert ezt a levelet Németországban is olvassák, és ha a levél a német sajtó kezébe kerül, akkor bekövetkezik majd megvilágosodás.


FRISSÍTÉS
2014. 04. 04.

Kiiratkozás a civilizált Európából

 A CDU sajtóosztálya semmit nem tud a levélről, az érdeklődőket a családhoz irányítják. Kohl felesége újságírók számára elérhetetlen. A német sajtóban nem találkoztam még az állítólagos levél hírével sem.

Akkor ki? Közelítsük meg a problémát a klasszikus kérdéssel: Cui bono? Kinek használ a levél? Kétségtelenül Orbán Viktor választási esélyeit támogatja, ami természetesen nem jelenti, hogy ő a szerzője. De miután a Miniszterelnöki Hivatal tette közzé, kiindulhatunk abból, hogy tudott róla. Nem utasította vissza, mint otromba csalást.
De azt nem lehet kizárni, hogy a Fideszben, esetleg Orbán környezetében kell keresni a szerzőt. Erre utal az állítólagos levél szóhasználata is, hogy az Orbán által megkezdett "irányt kell követni". Sokaknak eszébe juttatja a "békemenet" egyik táblára írt jelszavát, hogy "Jó az irány kapitány!"
De bárki legyen is a szerző, egy 83 éves, beteg, tiltakozni már képtelen ember nevét írni egy ilyen szöveg alá, több mint személyi jogainak megsértése, több mint közbűntényes csalás. Ez már olyan erkölcsi vétség, amelynek elkövetője, vagy a cselekmény mögött álló személy, kiiratkozott a civilizált, demokratikus Európa társadalmaiból. Alulmúlhatatlan.
_____________________________________________
Fotó: spiegel.de


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése