2014. március 12., szerda

Előétel



Hazaáruló?




W. Helga könyvet írt. Matolcsy titkárnője volt akkor, amikor a jelenlegi bankelnök gazdasági miniszterként osztotta az észt és a pekidzset.

Az egykori kabinetfőnök megírta azt, amiért jogállamban "bennfentes információval való visszaélés bűntette miatt" legalább 5-6 éves börtön várna egykori főnökére. 

A történteket szépen összefoglalja az index.hu cikke, amiből egy részletet idézek:


"2011 őszén egyre rosszabb helyzetbe került a gazdaságunk, az euró 316 forint felett járt, a hathetes diszkontkincstárjegyet már nem lehetett eladni, a magyar csődkockázat rohamosan emelkedett. Matolcsyék megtudták, hogy az emelkedő kockázatok miatt a S&P hamar befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli kategóriába fogja sorolni a magyar állampapírokat.
Ezért Orbán és Matolcsy igen szűk körben elhatározták, hogy gyorsan visszahívják tárgyalni az IMF-et. Ez a piacoknak egyfajta garanciát jelentett volna arra, hogy nem fogunk becsődölni. Matolcsy november 17-én be is hívatta az IMF egyébként épp Budapesten lévő küldöttségét, és a legnagyobb titokban tájékoztatta őket. Még aznap délelőtt elküldtük a kormány hivatalos segélykérő üzenetét az IMF-nek, szintén a legteljesebb titoktartás mellett.

Egyszerűen elkotyogta a titkot a Goldmannak

Majd utána Matolcsy elment egy korábban megbeszélt ebédre a Goldman Sachs három bankárával, egy NGM-hez közeli, Michelin-csillagos étterembe. És itt átadjuk a szót Wiedermannak:
A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.
A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.
A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen."



FRISSÍTÉS
2014.03.14.

A fent leírt eseményeket magyarázva Zdeborszky György a Klubrádió "Megbeszéljük" című műsorában elmondta, ez azért volt nagy hiba, mert a jelenlévők megtudhatták, hogy hamarosan erősödni fog a forint. Ezt akár ki is használhatták, ami bennfentes kereskedésnek minősül, amit az Egyesült Államokban a - közgazdász megfogalmazása szerint - 187 év börtönnel büntetnek.


FRISSÍTÉS
2014.03.14.

Matolcsy szerint Wiedermann Helga hazudik. Valaki biztosan.


FRISSÍTÉS
2014.03.15.

Ennél jobban lehetséges egyáltalán szájból segget csinálni? Mennyire kell butának lenni Magyarországon a politikai bukáshoz? A cink.hu megírta.
____________________________________________________________
Forrás: index.hu  Fotó: 444.hu; hirarena.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése