2015. december 9., szerda

Cooltúra



Kapszula


Friss Róbert a Népszavában:

Nem tudni, Adolf Hitler szerette-e Eva Braunt, de mivel a Vezér szerepéhez méltatlannak gondolta A Feleséget, ezért hát szeretőként eldugta a nép elől, csak az utolsó pillanatban, közös öngyilkosságuk előtt vette feleségül. Mint egy úriember. Kétségeink vannak afelől, hogy a Führer kedvelte-e az embereket, csak abban lehetünk biztosak, hogy a farkaskutyáját, Blondit, imádta. Joseph Goebbelsnek hat gyermeke volt Magda Goebbelstől, feltételezhetjük, szerette a gyerekeit, de ez nem fogta vissza, hogy 1945. május 1-én, este 8 után a cianidos kapszulát át ne haraptassa velük, mielőtt öngyilkos lett, amúgy sokszor megcsalt feleségével együtt. Melyik énjük érdemelne szobrot?
Magyarországon 2015-ben azon folyik a vita, hogy volt-e akkora tudós-történész Hóman Bálint, a Horthy-korszak emblematikus kultuszminisztere, hogy az elmossa azt a meghatározó szerepet, amit a zsidótörvények kezdeményezésében játszott. Elfeledheti-e az utókor az asszimilácót tagadó német asszimiláns szavait: a zsidóság "beolvadását a magyar társadalom széles rétegeinek ösztönös elzárkózása mellett, erős faji öntudata és a magyarságtól idegen erkölcsisége és szellemisége akadályozta meg. A magyarság nem kívánja magába olvasztani, inkább kirekeszti nemzeti életéből az oda idegen testként beékelődő zsidóságot".” Elfeledtetheti-e tudós, a Szekfű Gyulával közösen írt hétkötetes Magyar Történet, azt a politikust, akiről ismerőse, a diplomata Szegedy-Maszák Aladár azt mondta: "Ő is egyike azoknak, akikről képtelen
vagyok megérteni, hogyan falazhattak a deportálásoknak és egyéb embertelenségeknek”. Akinek az volt a végzete, hogy politikusként egy nemzetileg és kulturálisan homogén, minden idegen elemtől megtisztult, keresztény Magyarország képzetének rabja volt.

A 2010-es évek magyar kormánya tragikus játszmába kezdett, amikor meg nem hirdetett kultúrharcát vívja a "kommunista örökség" és a "közgondolkodást uraló liberalizmus" ellen. Miközben mind mélyebbre mászik Horthy Miklós arisztokrata-feudalizmusának modernizált restaurációjába, annál inkább érintkeznie kell annak mocskával is. Azokkal, akiknek példaképként nem emel szobrot normális utókor. Mert nem voltak emberek.
________________________________________________________
Forrás: nepszava.hu    kép: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése