2014. október 21., kedd

Saller




Ez a koki, komám!



"Az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést" - Orbán idézet 2011-ből.


A Süddeutsche Zeitung a szerint Orbán Viktor még inkább megingatja a magyar demokrácia alapjait, a magyar kormányfő ebbe belekalkulálta a viszályt az unióval, de most bosszús az Egyesült Államok is. Az EU-nak sok más válsággal kell megküzdenie, így nem akart foglalkozni a magyar hatalmi berendezkedés átalakításával, ráadásul a felszínen úgy tűnt, mintha a miniszterelnök immár nem akarná még tovább aláásni a demokrácia fundamentumát,de ez csupán a látszat volt. 


A választási győzelmekkel párhuzamosan Orbán lopakodó fideszizálást hajt végre a társadalomban. Mindenütt az ő emberei ülnek és a következő három és fél évben ez folytatódhatna is, ám most kettős csapás érte a politikust, ráadásul diplomáciai háború következett be.Egyrészt az amerikai beutazási tilalom, másrészt a földtörvény miatt mára meghirdetett brüsszeli meghallgatás miatt. Utóbbi ügyben nagyon is valószínű, hogy Budapest – mint már annyiszor - részben visszavonul, és legalább valamennyire enyhíti a jogszabályt. Ám Washington meg akarja nevelni, vagy egyenesen büntetni akarja Orbánt, mert dühíti, hogy a kormányfő nyíltan rokonszenvét nyilvánította Putyin iránt a szankciók kapcsán.

Továbbá, mert a hatalom megfélemlíti a magyar civil társadalmat. Orbán idehaza megpróbálja majd mindkét viszályt a saját javára kihasználni, ahogyan azt szokta: hogy ti. Magyarország a külföldi erők áldozata, ő maga pedig harcol a kapzsi spekulánsok ellen, amivel nem csak megússza az ügyeket, hanem egyben kedvező visszhangot vált ki. Jókora állóképességre van szüksége annak, aki véget akar vetni Magyarországon a hatalommal való visszaélésnek.


__________________________________________________________________________
Fotó: afp.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése