2014. október 28., kedd

Itt az idő



Korrupt rendszer



"Miközben ezrek tüntetnek Budapesten az internet adó ellen és az USA a magyar kormányfő munkatársait fekete listára teszi, aközben Orbán zavartanul kormányoz és kiépíti tekintélyelvű államát. Magyarország forrong, bírálók és emberi jogi aktivisták attól tartanak, hogy az új adó a szabad véleménynyilvánítás utolsó területét akarja meggyengíteni. A hatalom szemszögéből azonban főként pénzről van szó, hiszen sürgősen bevételre akar szert tenni az államháztartás számára. Az amerikai beutazási tilalom precedenst jelent, a korrupciós ügyben a nagy cégektől beszedendő összegeket egy olyan alapítvány számlájára kellett volna átutalni, amely személyileg és anyagilag is szoros kapcsolatban van a Fidesszel. 

Martin József a Transparency Internationaltől azt mondja, amióta Orbán hatalomra került, a korrupció soha nem látott méreteket öltött. Az egész kormányzati rendszert átalakították, hogy Orbán cimboráit és a csókos üzletembereket állami forrásokból finanszírozhassák. Lásd a trafikmutyit. De Simicska is jó üzleteket csinál, a médiában például hatalmas befolyást épített ki. 


Oligarchák és baráti vállalkozók központi szerepet játszanak a hálózatban, amelyet Orbán font. Például oly módon, hogy átvettek egykor külföldi kézben lévő energiatermelő és –kereskedő cégeket. A kormány egyfelől kényszeríti őket a rezsicsökkentésre, ami népszerűséghez juttatja, másfelől viszont az állam fedezi a veszteségeket, ami persze nem olcsó, az államadósság már 85 %-nál jár. Persze nem jó az, ha az üzletemberk hatalma túlzottan megnő, ezért van háború hónapok óta a kormány és Simicska között. Orbán nem szereti a vetélytársakat. A pártban már a partvonalra tolta őket. A bírálatokat nem tűri. Így a civil szervezetek részéről sem, amelyek utolsó erőként tárják fel a hatalom botrányait. Nos, úgy tűnik, most ők vannak soron. 


Egry Gábor a Politikatörténeti Intézettől úgy véli: nem csak arról van szó, hogy a lehető legnagyobb ellenőrzést alakítsák ki. Immár az új magyar polgárt akarják megformálni. Az állam abban is a kommunista időkre emlékeztet, hogy az emberek félnek megnyilatkozni. Minden arra vall, hogy Orbán tovább erősíti autoriter államát. A belső ellenzéktől nem kell tartania, az EU pedig azt csinálja, amit jó ideje: hallgat." - írja a Die Zeit.

________________________________________________________________________
Forrás: diezeit.de






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése