2015. október 8., csütörtök

Tolvaj banda


Handa-banda


Hargitai Miklós jegyzete a Népszabadságban

Lázár János – akinek becsületére szóljon, hogy mostanában gyakran kimerészkedik a demagógia sáncai közül, bátran beleáll az elvi vagy szakmai vitákba, sőt olykor hibákat is hajlandó beismerni – olyan frappánsan foglalta össze az elmúlt 25 év kormányzati gazdaságpolitikájának lényegét, hogy Örkény, ha élne, alighanem megemelné előtte a kalapját. „Amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét” – így érvelt amellett, hogy nem érdemes földeket állami tulajdonban tartani.

Az emberben felrémlik persze, hogy egyrészt élő jobboldali hagyományról van szó – az Antall–Boross-kormány hivatalnokairól beszélték, hogy az utolsó napokban, miután végeztek az iratok ledarálásával (úgy méltányos, ha megjegyezzük: e téren nagy baloldali elődök nyomdokában jártak), nemcsak az iratmegsemmisítőket vitték haza a jó gazda gondosságával az állami irodákból, hanem az asztalokat, a fotelokat, de még a falon függő képeket is –, másrészt, ha a lopás folyamatos is, nagyságrendi különbségek mutatkoznak.
A szocialista Zuchslag Jánost annak idején „rongyos” 72 millió forint miatt vitték be (aminek a nagy része időközben meg is lett) – ennél manapság a házáig vezető aszfaltútra is többet költ a közvagyonból egy rendes fideszes polgármester vagy államtitkár, és akkor a pénzeltüntetés világbajnokairól, a kaszinó- és dohánykoncessziókat kapó, verseny nélküli közbeszerzéseket halomra nyerő, gázbehozatali monopóliummal ügyeskedő, egy-egy elgurult milliárdot a vagyonnyilatkozatból könnyelműen kifelejtő rokonokról, barátokról és üzletfelekről még meg sem emlékeztünk.

Néhány fontos szempont viszont a hangsúlyokon túl is kimaradt a kormányzati belháborúk ellenére láthatóan pompás formában lévő miniszter argumentációjából. Elsőként az, hogy az államigazgatás egyik irányítójaként talán neki is van felelőssége benne, milyen kitárt zsebű szerencselovagokat küld az állami vállalatok (önkormányzati cégek, egyetemek, kórházak stb.) élére az ötödik éve uralkodó kormánypárt. Másodjára az, hogy ha az állami tulajdon egyenlő a szétlopással, akkor mi végre zajlik óriási mértékű államosítás az energia- vagy a hulladékszektorban százmilliárdokért, sok-sok tettre kész elvtársnak pozíciót teremtve. Harmadsorban: ha a minden korábbinál egyértelműbben párthátterű, a megbízatásaikat gyakran közvetlenül Lázár vagy Orbán dolgozószobájában elnyerő fideszes menedzserek tolvajlásai annyira nyilvánvalóak, hogy már egy parlamenti bizottsági meghallgatáson is nyíltan lehet beszélni róluk, talán ideje lenne a megszólítottak körmére nézni.
Mert tény, hogy lassan egy ország alapélménye lesz az állam működésével kapcsolatban az „úgyis szétlopják” – de ha a kormány vezetői is bevallják, hogy ez nem városi legenda, hanem maga a realitás, akkor talán mégis lenne dolga nálunk annak a korrupcióellenes ügyészségnek, amit Polttól Pintérig mindenki annyira fölöslegesnek nevez.
_________________________________________________
Forrás: nol.hu     Kép: nlcafe.hu 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése