2013. február 28., csütörtök

Tábornokok pere


Tábornokok pere

A Kaposvári Törvényszék felmentette a tábornokperként elhíresült eljárás tizenöt vádlottját. Az elsőfokú ítélet súlyos vereség az ügyészségnek, a bíróság ugyanis kemény kritikával illette a vádhatóság elhibázott és törvénytelen módszereit. A vádlottak közül többen azt állítják: az ügyészség megzsarolta őket, hogy tegyenek terhelő vallomást szocialista politikusokra, s akkor megússzák a büntetést.


Az ügyészség egy volt dandártábornok vallomására építette a vádat, amivel több ember egzisztenciáját, egészségét és családi életét tette tönkre. Véletlenül az előző kormány, illetve a hadsereg vezetői voltak ők. A tárgyalás során bebizonyosodott, hogy a tanú skizofrén elmebeteg.


A bíró szerint a katonai ügyészség dilettáns módon járt el az ügyben, az egész vádat Oláh János dandártábornok, tizenhatodrendű vádlottvallomására alapozta, melyről kiderült, törvénytelen módon jutottak hozzá, hiszen a vádló vallomásért cserében büntetlenséget ígértek a tábornoknak, noha a magyar jog erre nem ad lehetőséget.
A bíró szavaiból az is kihallható, hogy a tábornokper vádja nagyobb részt konstruált volt. Ezt egyébként az ártatlansága mellett végig kitartó 11 vádlott nyíltan elmondta. Szerintük az ügyész azt ismételgette, tegyenek terhelő vallomást a volt szocialista kormánytagokra, s akkor szabadon engedik őket. Mivel ezt nem tették meg, hosszú hónapokig előzetes letartóztatásban voltak. Volt, aki több mint egy évig nem hagyhatta el a börtönt, s volt, akit a börtönőrök megvertek, azt kiabálva, hogy most már tudja, mi a dolga (ebben az ügyben egyébként folyik a büntetőeljárás).
Az viszont várható, hogy ha a felmentés jogerőssé válik, a megvádolt katonatisztek sorra kártérítési pert indítanak, aminek végösszege százmilliós nagyságrendűre prognosztizálható. Részben az indokolatlan előzetes fogva tartás miatt, részben azért, mert a vádlottak egzisztenciája az eljárás kezdete óta ellehetetlenült.


_______________________________________________________________________
Források: http://nol.hu/belfold/tabornokper__mindenkit_folmentettek; http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=615389
Fotó: http://elszamoltatas.kormany.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése